American food dream, czyli fast food w food truckach
Kuchnia amerykańska jest rozpowszechniona na całym świecie. Światowy potencjał tej kuchni zawdzięczamy kucharzom, cukiernikom, podróżnikom, a także ich przodkom. Doskonałym przykładem stały się food trucki, które serwują jedzenie w każdym możliwym miejscu na Ziemi. Współczesna kuchnia amerykańska to mieszanka kultur i narodowości, śmiało można powiedzieć, że dzięki temu obecnie odkrywamy jej walory.
Wczesna wiosna to najczęściej moment, w którym właściciele food trucków zaczynają planować swój sezon. Pierwszą rzeczą, a zarazem najważniejszą, jest organizacja zaopatrzenia, czyli miejsca, z którego będą pobierane produkty na wydarzenie w sytuacji, gdy dostawca nie będzie miał możliwości ich dostarczenia, choćby z uwagi na godziny pracy. Może to być magazyn z chłodniami czy kuchnia zewnętrzna. W dalszej kolejności należy skupić się na wyborze dostawców, a na końcu pozostaje stworzyć menu oraz ustalić ceny najbardziej potrzebnych produktów. Mając to wszystko, trzeba stworzyć zespół, który to ogarnie. Całość musi się zagrać, w przeciwnym wypadku sezon będzie bardzo trudny.
Gdzie można spotkać food trucki? Najpopularniejszym miejscem są organizowane przez urzędy miasta oraz przez fanów pysznego jedzenia eventy gastronomiczne, takie jak zloty food trucków zarówno w średnich, jak i dużych miastach. Podczas takiego wydarzenia do dyspozycji mamy mnóstwo trucków, a co za tym idzie, ich różnorodność spotyka się w jednym miejscu. Jednak wydarzenia gastronomiczne to nie jedyne miejsca, w których trakcie, przy okazji różnorodnych eventów, spotkamy trucki. Na szczególną uwagę zasługują targi, festiwale oraz wydarzenia motoryzacyjne, które odbywają się chociażby na specjalnie przygotowanych lotniskach.
Dzięki licznym wpływom kulturowym i migracji społeczeństwa z różnych stron świata, między innymi z krajów takich jak: Meksyk, Chile, Polska, Japonia, Włochy oraz innych, mniejszych państewek, regionów i kręgów kulturowych, kuchnia amerykańska ma bardzo wiele do zaoferowania.
Świetnym przykładem mogą być tacosy. Zrobione na bazie mąki z dodatkiem rozgotowanej kukurydzy i wody, po rozwałkowaniu i usmażeniu stanowią świetny element, który wraz z farszem, ziołami i salsą można z powodzeniem serwować w niejednym food trucku lub w restauracji. Osobiście, jako szef kuchni jednej z poznańskiej restauracji, przygotowuję tacos z szarpaną wieprzowiną, długo gotowaną z warzywami oraz cukrem trzcinowym. Całość dopełnia pomidorowo-paprykowa salsa z kminem rzymskim, świeżą kolendrą, chilli i białym sezamem.
CAŁY ARTYKUŁ <KLIKNIJ TUTAJ>