Bocuse d'Or on Tour 2024
Bocuse d'Or Poland ponownie wyruszy w podróż po smakach. To kolejny projekt Akademii Bocuse d'Or Poland, który stanowi kontynuację krajowej selekcji 2023.
Nadchodzi druga edycja cyklu kolacji Bocuse d'Or on Tour. Jak zapowiadają organizatorzy, podczas tegorocznej odsłony kulinarnej trasy, w trakcie której dania przygotują finaliści polskiej selekcji 2023 oraz członkowie krajowej Akademii Bocuse d'Or, nie zabraknie niespodzianek.
Premierowa kolacja odbędzie się 24 maja 2024 roku w restauracji Ernesta Jagodzińskiego Chef's Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. Z kolei 21 czerwca Bocuse d'Or on Tour zawita do restauracji White Marlin w Sopocie, gdzie stery przejmie Tomasz Purol.
W tegorocznej edycji kolację przygotują również zagraniczni szefowie kuchni z restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin oraz zwycięzcy Bocuse d'Or.
Celem projektu jest zarówno promowanie finalistów poprzednich edycji jako młodych, perspektywicznych polskich szefów kuchni, jak i restauracji w których na co dzień pracują. Ponadto wydarzenie jest doskonałą okazją do wsparcia rodzimej turystyki kulinarnej i czołowych producentów w Polsce.
W tym roku motywem przewodnim jest Art on Plate, czyli sztuka na talerzu. Szefowie kuchni skupią się na kreacji dań składających się z kilku elementów na talerzu w nowoczesnej, eleganckiej odsłonie.