
Degustacja z winem i muzyką w SPOT.
W sobotę, 8 marca 2025 roku, w poznańskiej restauracji SPOT. odbył się muzyczny wieczór degustacyjny z winem w roli głównej. Było to piąte spotkanie z cyklu Polskie Korki 2025: Wino & Jazz.
Piąta odsłona cyklu Wino & Jazz odbyła się w Międzynarodowy Dzień Kobiet, łącząc koncert kwintetu Tomasza Chyły oraz kolację z degustacją win.
Po wysłuchaniu części muzycznej enolożka Beata Jantoń przedstawiła selekcję win Domu Jantoń w towarzystwie menu autorstwa szefa kuchni Rafała Grzegorzka.
Goście mieli okazję spróbować amuse bouche w towarzystwie Cydru Klasycznego, pierożków z kalarepy z purée z zielonego groszku i miso (Blanc de Blancs Extra Dry NV / seyval Blanc) oraz dyniowego ravioli z mascarpone i żółtkiem confit w sosie szałwiowym (Seyval Blanc 2023). Ponadto w menu pojawił się łosoś z hibiskusowym beurre blanc i pieczoną papryką (Cabernet Cortis 2022) oraz języki cielęce z selerowym purée i marynowaną gorczycą (Zero Dosage NV / seyval Blanc). Na deser szef kuchni zaproponował bezę włoską z rodzynkami w winie, lemon curd i skórką pomarańczy w towarzystwie Solaris Late Harvest 2022.
W ten sposób spotkanie stało się fuzją młodego jazzu z młodym polskim winiarstwem.