Dzień Czekolady
12 kwietnia to wyjątkowy dzień dla wszystkich miłośników czekolady. Uwielbiają ją zarówno dzieci, jak i dorośli. To idealna baza deseru, który zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Czekolada od lat jest jednym z najpopularniejszych słodkich przysmaków. Skąd się wzięła? Przypuszcza się, że jej początki sięgają czasów starożytności. Odnaleziono ją w Meksyku, gdzie odkryto krzewy kakaowca. W Europie pojawiła się w pierwszej połowie XVI wieku. Najpierw trafiła do Hiszpanii, później za sprawą króla Ludwika XIII czekolada stała się znana we Francji, a następnie pojawiła się w Wielkiej Brytanii.
Dziś stanowi jeden z ulubionych produktów cukierników na całym świecie. Czekolada to również doskonały sposób na sprawienia sobie przyjemności oraz częsty wybór, gdy chcemy obdarować kogoś drobnym upominkiem. W końcu podczas jej jedzenia wydzielają się endorfiny, nazywane hormonem szczęścia. Polacy uwielbiają czekoladę - jesteśmy w czołówce europejskiej i światowej, jeżeli chodzi o konsumpcję czekolady na jednego mieszkańca. Niestety, jak informuje Portal Spożywczy, w tym słodkim dniu nie brak gorzkiego przesłania - czekolada już niedługo może stać się towarem luksusowym, a nawet deficytowym. Dlaczego?
Chodzi przede wszystkim o wzrost cen kakao oraz coraz trudniejsze warunki do uprawy. Jak wylicza Portal Spożywczy, obecnie ceny kakao na międzynarodowym rynku osiągają rekordowe poziomy, przekraczając 10 tys. dolarów za tonę. W porównaniu z poprzednim rokiem ceny wzrosły trzykrotnie. Eksperci prognozują, że w ciągu najbliższych miesięcy ceny kakao mogą osiągnąć blisko 11 tys. dolarów za tonę. Tak wysokie ceny surowca mogą spowodować znaczący wzrost cen czekolady w sklepach, gdy firmy zaczną kontraktować surowiec według nowych stawek.
Braki w dostępności kakao to efekt słabych zbiorów w Afryce Zachodniej, spowodowany zmianami klimatycznymi. Wzrost temperatur oraz gwałtowne zjawiska pogodowe, jak burze i huragany, obniżają plony kakao i czynią niektóre tereny nieodpowiednimi do uprawy.
Odpowiedzią na poprawę sytuacji na rynku oraz możliwość delektowania się czekoladą w przyszłości jest zrównoważony rozwój.