Finał ligi WFA - Food Town Flair Challenge II
19 i 20 listopada w warszawskiej Fabryce Norblina odbył się finałowy konkurs tegorocznej ligi WFA Grand Slam - Food Town Flair Challenge. Wydarzenie zgromadziło blisko 60 flair bartenderów łącznie z 18 państw Europy, Azji i obu Ameryk.
W finałowych pokazach wzięła udział najlepsza dziesiątka, która zachwyciła jury i publiczność.
Mistrzem konkursu ligi flair World Flair Association Grand Slam został Ping - Hszang Yu (Erick Yu).
- Cieszę się, że udało nam się zgromadzić w Food Town Fabryce Norblina takie wyjątkowe talenty. Flair bartending to nie tylko technika, ale przede wszystkim sztuka, którą chcemy promować w Polsce i na świecie - podkreślił Tomasz Małek, organizator wydarzenia.
Spośród około 60 uczestników najlepszy okazał się 24-letni Ping - Hszang Yu (Erick Yu). Tajwańczyk pokonał faworytów i pierwszą trójkę klasyfikacji generalnej po pięciu konkursach - Michaela Moreniego, Romana Zapatę i Enrico Meloniego. O zwycięstwie decydowało jury złożone z: Dario Doimo, Toma Dyera, Andy'ego Collinsona i Denisa Bakieva. W ocenach brano pod uwagę technikę, precyzję oraz kreatywność.
Nagrody w kategoriach dodatkowych zdobyli: Kacper Smarz - tytuł najlepszego polskiego flair bartendera, Aleksandra Czarnecka - najlepsza zawodniczka i Roman Zapata - najlepszy koktajl.
Tegorocznemu finałowi WFA towarzyszyły wydarzenia edukacyjne i networkingowe. W KinoGram odbyły się Food Town Flair Challenge Talks, podczas których międzynarodowe gwiazdy branży barowej, Dario Doimo, Denis Bakiev i Andy Collinson, dzieliły się swoją wiedzą. Nie zabrakło również ekscytujących guest shiftów w speakeasy barze na terenie Fabryki Norblina, Donkey Shoe, gdzie swoje umiejętności prezentowali Bakiev i Doimo, przyciągając miłośników koktajli.
Jak podkreślają organizatorzy, kolejna okazja do podziwiania popisów w sztuce barmańskiej już za rok.