Finał Young Chef
29 kwietnia 2024 roku w restauracji Prodiż w Katowicach odbył się wielki finał cyklu Young Chef. Uczestnicy warsztatów mieli szansę na podsumowanie dotychczasowej wiedzy poprzez prezentację finałowych dań.
Uczestnikami zorganizowanych przez MORE BLUE warsztatów było ośmioro uczniów z Zespołu Szkół Chemicznych we Włocławku. Funkcję trenerów sprawowali: szef kuchni Rafał Koziorzemski z restauracji Fisherman w Sopocie oraz mistrz cukiernictwa Marek Moskwa, właściciel autorskiej cukierni Cremo w Pruszczu Gdańskim.
Finałowym zadaniem młodych adeptów kulinariów było przygotowanie polędwicy wołowej z sosem holenderskim, szparagami i ziemniakami rissollees.
- Myślę, że to były bardzo dobre zajęcia. Zajmowaliśmy się obróbką mięsa i warzyw, przygotowaliśmy również smakowe majonezy oraz oleje. Uczniowie bardzo szybko chłonęli wiedzę - mówi Rafał Koziorzemski.
Część słodka potwierdziła, że uczestnicy potrafią samodzielnie wykonać praliny z uwzględnieniem temperowania czekolady, przygotowania ganache oraz poprawnego zamknięcia korpusów.
- Młodzież uczyła się, powtarzała wszystkie czynności. Pokazywaliśmy, jak pracujemy na co dzień - te warsztaty były bardzo twórcze - zaznacza Marek Moskwa.
Finał Young Chef okazał się także doskonałą okazją do wyróżnienia dwóch uczestniczek: Wiktorii Wiatrowskiej za część słoną oraz Weronikę Baszczyńską za część słodką.
- Pamiętajcie, że mimo, iż wyróżniliśmy jedną osobę ze słodkiego i słonego, wszyscy jesteście wygrani - podsumowuje Marek Moskwa.
Partnerem wydarzenia był Electrolux Professional.