Food trucki znowu na fali!

Food trucki znowu na fali!

Wzrosła liczba placówek na rynku gastronomicznym. To pierwszy zauważalny wzrost od czasów pandemii. Najwięcej przybyło placówek mobilnych - 600 w ciągu pół roku - wskazuje PAP, cytując "Rzeczpospolitą".

W ostatnich sześciu miesiącach polski rynek gastronomiczny urósł o 2,6 tys. restauracji, punktów ruchomych, firm cateringowych i barów - wynika z danych Dun&Bradstreet Poland zebranych dla "Rzeczpospolitej".

Oznacza to, że polska branża gastronomiczna najtrudniejszy czas ma za sobą i powróciła na ścieżkę wzrostu.

- Rynek restauracji wzbogacił się o nieco ponad 1,4 tys. punktów, a o blisko 120 punktów wzrósł rynek firm cateringowych - mówi, cytowany przez PAP, Tomasz Starzyk, rzecznik Dun&Bradstreet Poland.

- Jednak najszybciej rosnącym sektorem polskiej gastronomii jest branża ruchomych placówek gastronomicznych, m.in. popularnych food trucków, która w ostatnim półroczu wzbogaciła się o blisko 600 punktów, co oznacza wzrost w porównaniu z końcem 2023 roku o 11 proc. To tyle samo, ile wyniosła dynamika w całym 2023 roku - dodaje.

Źródło: PAP