Historia kuchni polskiej w odcinkach
W niedzielę, 7 kwietnia 2024 roku, wystartował serial dokumentalny "Historia kuchni polskiej". Współscenarzystą i narratorem projektu jest profesor Jarosław Dumanowski - ceniony popularyzator wiedzy o dawnej kuchni. Nagrania odbyły się w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.
Serial "Historia kuchni polskiej" zabiera widzów w podróż przez tysiąc lat historii kulinarnej Polski, począwszy od tajemnic kuchni średniowiecznej, do kuchni XXI wieku.
Profesor Jarosław Dumanowski oraz kucharz i historyk Maciej Nowicki w Instytucie Kulinarnym Transgourmet przygotowywali potrawy z dawnych czasów.
W jednym z odcinków pojawi się Weronika Gurynow, medalistka Olimpiady Kulinarnej IKA 2024 w Stuttgarcie, gdzie zdobyła złoto w kategorii Culinary Art. Jest pasjonatką staropolskich wypieków i wydała książkę z przepisami w tym zakresie. W programie "Historia kuchni polskiej" Weronika i profesor Dumanowski przygotowali razem babkę wielkanocną zapewniając widzom wyjątkowe doświadczenia kulinarne. Swoim doświadczeniem podzielił się również ekspert Instytutu i kapitan Kadry Narodowej Kucharzy - Bartosz Peter.
Emisja programu zaplanowana jest w każdą niedzielę o godz. 10:00 na antenie TVP Historia oraz w serwisie TVP VOD. Udział w projekcie to dowód na to, że mieszczący się w hali Selgros Piaseczno Instytut Kulinarny Transgourmet to nie tylko miejsce, które na co dzień szkoli profesjonalistów z branży HoReCa i miłośników gotowania czy miejsce, w którym odbywają się liczne konkursy, ale i z powodzeniem służy jako plan filmowy do produkcji o tematyce kulinarnej.