Jak zabezpieczyć instalację sanitarną w restauracji?
Zwalczanie rozwoju bakterii namnażających się w wodzie stanowi ciągłe wyzwanie. Dotyczy to również restauracji. Jakie rozwiązania techniczne należy zastosować, aby skutecznie zadbać o higienę w instalacji sanitarnej?
166 odnotowanych przypadków i 24 zgony to niechlubny bilans zeszłorocznej fali zachorowań spowodowanych żyjącą w wodzie bakterią Legionella. W obiektach publicznych, takich jak lokale gastronomiczne, zwalczanie rozwoju bakterii namnażających się wewnątrz instalacji sanitarnych stanowi niemałe wyzwanie.
We wnętrzu rur z czasem tworzy się naturalna warstwa wyściełająca, tzw. biofilm. Bakterie znajdujące się w wodzie osadzają się w tej warstwie, która zapewnia im korzystne środowisko (wilgotność, temperaturę, składniki odżywcze itp.). Tym samym, rozwój bakterii w instalacjach wodnych, jeśli nie jest kontrolowany, może stać się problemem
Infekcje, będące konsekwencją nieprawidłowej kontroli higieny tych instalacji, mogą być potencjalnie poważne, a nawet, w niektórych przypadkach śmiertelne. Co zrobić, żeby uchronić gości przed tym niebezpieczeństwem?
Na poziomie prewencyjnym, aby zapobiec rozwojowi bakterii, należy zminimalizować w instalacji ilość wody stojącej oraz utrzymać temperaturę ciepłej wody powyżej 55°C we wszystkich punktach tej instalacji. Rozwiązaniem jest zatem odpowiednio dobrana armatura, która stanie się doskonałym orężem, dbającym o to, żeby spełniać oba te warunki bezpieczeństwa. W tej walce doskonale sprawdzą się rozwiązania termostatyczne, rozwiązania elektroniczne z funkcją spłukiwania okresowego, a także system spłukiwania bezzbiornikowego do WC.