Kolacja degustacyjna po wielkopolsku
W środę, 27 marca o godz. 19:00 w restauracji Cucina w Poznaniu odbyła się kolacja degustacyjna, w trakcie której szefowie kuchni zaprezentowali dania kuchni wielkopolskiej w zupełnie innej, nowoczesnej odsłonie.
Kolacja została zorganizowana z inicjatywy szefa kuchni restauracji Cucina - Bogumiła Przybylaka. Szefowie kuchni (Bogumił Przybylak, Ernest Jagodziński, Maciej Majewski, Mikołaj Szmyt, Mariusz Górecki) przygotowali dania z produktów pochodzących z Wielkopolski. Składniki, z którymi pracują na co dzień, zaprezentowali w zupełnie innej formie, odchodząc od szablonu.
Jako amuse bouche team Cuciny przygotował pstrąga z twarogiem na krakersie. Następnie mogliśmy delektować się sernikiem z wędzonym jesiotrem i galaretką z buraka z dodatkiem rokitnika, śmietany i kawioru przygotowanym przez Mikołaja Szmyta z Hotelu Altus Poznań Old Town. Kolejnym daniem była "Pyra", czyli ziemniaczane risotto z "cukrówką" autorstwa Macieja Majewskiego z KUK Restaurant by Maciej Majewski. Następnie spróbowaliśmy dania przyrządzonego przez gospodarza - Bogumiła Przybylaka z restauracji Cucina - ślimaków z boczniakiem, kardamonem i sosem sojowym nawiązującym do azjatyckich smaków. W dalszej kolejności podano danie z mięsem ze świni złotnickiej, serem smażonym, pyrą i jabłkiem w roli głównej. Przygotował je Ernest Jagodziński, właściciel Chef's Table by Ernest Jagodziński i trener Bocuse d'Or Poland. Na deser skosztowaliśmy babkę poznańską z chipsem z maślanki, żelem gruszkowym i czekoladą. Za jego przygotowanie odpowiadał Mariusz Górecki, współtwórca cukierni Szama Słodycz.
Kolacja okazała się niezapomnianym doświadczeniem kulinarnym z muzyką na żywo i obsługę sommelierską Kamila Tuszewskiego.