Kolacja degustacyjna w wielkopolskim stylu
27 marca o godz. 19:00 w restauracji Cucina w Poznaniu odbędzie się kolacja degustacyjna, w której trakcie szefowie kuchni zaprezentują dania kuchni wielkopolskiej w zupełnie innej, nowoczesnej odsłonie.
Kolacja została zorganizowana z inicjatywy szefa kuchni restauracji Cucina - Bogumiła Przybylaka. Szefowie kuchni (Bogumił Przybylak, Ernest Jagodziński, Maciej Majewski, Mikołaj Szmyt, Mariusz Górecki) przygotują dania z produktów pochodzących z Wielkopolski. Oznacza to, że składniki, z którymi pracują na co dzień, zaprezentują w nowej formie, odchodząc od szablonu.
Jak zapowiadają organizatorzy, będzie to niezapomniane doświadczenie kulinarne z muzyką na żywo i obsługę sommelierską Kamila Tuszewskiego.
Kim są szefowie wieczoru?
Bogumił Przybylak - Executive Chef w restauracja Cucina. W gotowaniu opiera się na tworzenie dań w stylu comfort food, w których smak, sezonowość i tożsamość regionalna są kluczem do perfekcji. Pracując w restauracji The Time wraz z zespołem, otrzymał w 2023 roku rekomendację Przewodnika Michelin. Jak sam mówi ? wszystko dopiero przed nim, a każdy dzień to nowe wyzwanie. Szef cały swój zespół.zaraża pozytywną energią oraz chęcią do rozwoju.
Ernest Jagodziński - obecnie jest trenerem Bocuse d?Or Poland i przygotowuje adeptów sztuki kulinarnej do konkursów. Uczy młode pokolenie, jak pracować efektywnie i gotować zgodnie ze sztuką kulinarną.
Maciej Majewski - z KUK Restaurant by Maciej Majewski stawia na zdrowe produkty ze sprawdzonych upraw, sezonowe dania oraz mnóstwo ciekawych nawiązań do historii miejsca. KUK jest miejscem, w którym goście celebrują czas, a kuchnia w stylu bistronomy idealnie go dopełnia.
Mikolaj Szmyt - szef kuchni w Hotelu Altus Poznań Old Town należący do grupy Dobry Hotel. Od 15 lat związany z kuchnią polską i europejską. W gotowaniu przykłada wagę do jakości i sezonowości produktu. Łączy smaki klasyczne z nowoczesnymi akcentami.
Mariusz Górecki - współtwórca cukierni Szama Słodycz. Mariusz to młody cukiernik o wielu talentach. Cały czas pracuje nad doskonaleniem zarówno wiedzy teoretycznej, jak i praktycznej.
Szczegóły na stronie: https://www.cucina88.pl/.../kolacja-degustacyjna-27-03/