Konkurs Host Hotel Restaurants - ruszyły zapisy
W dniach 26-27 listopada 2024 roku w Cukrowni Żnin odbędzie się HOST - wydarzenie łączące branżę hotelarską i gastronomiczną. W programie dwa konkursy kulinarne: dla profesjonalistów oraz dla uczniów szkół gastronomicznych. Zgłoszenia są przyjmowane do 31 października 2024 roku.
Konkurs HOST HOTEL RESTAURANTS skierowany dla profesjonalistów odbędzie się 26 listopada, natomiast 27 listopada do rywalizacji przystąpią młodzi adepci sztuki kulinarnej - uczestnicy HOST SCHOOL. W obydwu konkursach weźmie udział 6 dwuosobowych zespołów złożonych z szefa oraz pomocnika.
Uczestnicy zmierzą się w przygotowaniu przystawki, dania głównego i deseru w liczbie 10 porcji, wykorzystując produkty obowiązkowe zapewnione przez organizatora. Będą to: dorsz atlantycki filet b/s oraz macki kałamarnicy Humboldta w przystawce, serce krzyżowej wołowe oraz grasica cielęca w daniu głównym oraz czekolada deserowa, mleczna lub biała do wykorzystania w deserze. Z kolei uczniowie będą musieli przygotować dania, w których znajdzie się: kurczak kukurydziany cały klasa A w daniu głównym oraz czekolada deserowa, mleczna lub biała w przypadku deseru.
W gronie jury zasiądą: Artur Skotarczyk, Martin Gimenez Castro, Michał Świerad, Joanna Ochniak, Bartosz Peter oraz Paweł Salomon. Sędziowie techniczni to Bartłomiej Witkowski i Dawid Wojciechowski. W roli prowadzącego wystąpi Karol Okrasa.
Jak zapowiadają organizatorzy, HOST to nie tylko konkursy, ale i prelekcje prowadzone przez specjalistów z branży, strefy tematyczne z kilkudziesięcioma wystawcami, warsztaty i debaty. W roli prelegentów wystąpią m.in. Patrycja Brychcy, znana jako Pati od hoteli, Anna Możdżyńska, Maciej Stoiński oraz szef kuchni Kuba Korczak.
Szczegółowe informacje, formularze zgłoszeniowe oraz regulaminy konkursów są dostępne na stronie: https://www.cukrowniaznin.pl/host-2024