KPO dla HoReCa - ruszył drugi nabór!
Od 18 lipca przedsiębiorcy mogą składać wnioski o wsparcie na rozszerzenie lub zmianę profilu dotychczasowej działalności prowadzonej w branży gastronomicznej, hotelarskiej i turystycznej.
Pierwszy nabór rozpoczął si ę 6 maja i choć początkowo miał potrwać do 5 czerwca, PARP wydłużyła termin składania wniosków o dotacje do 18 czerwca. Agencja dodała, że wpłynęło 5285 wniosków o dofinansowanie inwestycji.
Wnioski można składać od 18 lipca do 20 sierpnia 2024 roku. Wysokość wsparcia wynosi od 50 tys. złotych do 540 tys. złotych, natomiast maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia wynosi 600 tys. zł i nie może przekroczyć 90 proc. kosztów kwalifikowalnych. Agencja przyzna polskim przedsiębiorcom 1 189 856 004 zł. Wskazano, że o wsparcie mogą ubiegać się przedsiębiorcy, którzy w latach 2020-2021 odnotowali spadek obrotów o co najmniej 30 proc. rok do roku. Aby otrzymać wsparcie muszą nadal prowadzić daną działalność gospodarczą w ramach sektorów HoReCa określoną we wskazanej w regulaminie konkursu Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD).
PARP przekazała również, że przedsiębiorca może otrzymać wsparcie na działania inwestycyjne, szkoleniowe lub doradcze. Działanie inwestycyjne jest obowiązkowe w wysokości co najmniej 70 proc. wszystkich nakładów projektu, a maksymalnie 30 proc. na szkolenia lub doradztwo. Realizacja inwestycji nie powinna być dłuższa niż 12 miesięcy i musi zakończyć się przed 31 stycznia 2026 rokiem.
Wsparcie będzie udzielane w formie refundacji wydatków. Oznacza ro, że aby otrzymać częściową refundację wydatków lub płatność końcową, przedsiębiorca będzie mógł złożyć wniosek o płatność w dowolnym momencie realizacji przedsięwzięcia. Wniosek o płatność będzie weryfikowany i zatwierdzany nie dłużej niż w ciągu 30 dni od jego złożenia.
Źródło: PARP