Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych
Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 13-14 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. To już 9 edycja Festiwalu. Tematem przewodnim będzie kwiat róży, dlatego wydarzenie odbędzie się pod hasłem: Jadalne róże w syropie, winie i konfiturze. Kwiaty ponownie zagoszczą na talerzach!
Kwiatowa kuchnia
Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej szef - Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się dania z uprawianych w sposób ekologiczny kwiatów wyhodowanych w lokalnych ogrodach. W daniach nie zabraknie róż, które serwowane będą pod każdą postacią. Dania przygotowane przez szefa Mariusza będzie można degustować, a o to, aby w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi również prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.
Porady ogrodnicze
W czasie festiwalu swoją fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować. Na stoisku firmy będzie można zakupić pełną gamę nasion w tym kwiatów jadalnych. Najmłodsi goście będą mogli wziąć udział w warsztatach małego ogrodnika.
Kuchnia kosmetyczna
Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań, ale i kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska, która pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.
Carving i pokazy florystyczne
Nie zabraknie również doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Florystyka będzie towarzyszyła nam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan oraz talerzy. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska - instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.
Stoiska wystawiennicze
Festiwal będzie okazją do uzupełnienia spiżarni. Specjały zaprezentują wystawcy nie tylko z regionu. Producenci produktów ekologicznych i regionalnych pochwalą się sokami, marynatami, konfiturami, octami czy miodami. W gronie wystawców nie zabraknie również producentów naturalnych kosmetyków czy kwiatów i ziół.
Animacje i atrakcje Ogrodów Hortulus
Najmłodsi uczestnicy festiwalu będą mogli wziąć udział w animacjach. Ogrody Hortulus Spectabilis to blisko 20 ha ogrodów, o różnym charakterze. Można podziwiać rosaria, rabaty bylinowe, założenia klasyczne oraz nowoczesne. Jedną z atrakcji ogrodów jest największy na świecie labirynt grabowy oraz wieża widokowa.