Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - wyniki
Finał konkursu "Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet" za nami! Najlepsi okazali się Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś z Restauracji Żółty Słoń w Kielcach. Zwycięzcy przygotowali roladkę cielęcą z farszem krewetkowym.
W finale zmierzyło się sześć dwuosobowych drużyn. Wśród nich znaleźli się:
- Patryk Stanewicz, Mikita Zhurauleu - Restauracja Szeroka No 9, Toruń
- Krzysztof Klimczak, Adam Chajczyk - Restauracja Lavenda, Poznań
- Daniel Warszawski, Eryk Czarnecki - Hotel H15 Boutique, Warszawa
- Dawid Stąpór, Wiktoria Banaś - Restauracja Żółty Słoń, Kielce
- Maciej Osiński, Łukasz Marcinowski - Tres Bien Event Food Catering
- Pablo Andreas Zamora, Michał Chyciński - Compass Culinary Group
Tematem przewodnim konkursu było mięso. Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie w ciągu 90 minut 6 porcji dania głównego oraz amuse bouche, przy użyciu udźca cielęcego i krewetek.
Zwycięzcy - Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś - przygotowali amuse bouche w postaci babki ziemniaczanej z parmezanem oraz ragout z cielęciny z sosem serowym. Jury szczególnie zachwyciło danie główne laureatów, które składało się z roladki cielęcej z farszem krewetkowym, tartaletki z bobem oraz kurkami i demi glace krewetkowym. Drugie miejsce zajęli Pablo Andreas Zamora i Michał Chyciński, a trzecie miejsce na podium przypadło Danielowi Warszawskiemu i Erykowi Czarneckiemu.
- Wszyscy uczestnicy konkursu ?Mięsne Specjały Polskiej Kuchni - Instytut Kulinarny Transgourmet? wykazali się wielkimi umiejętnościami. Rywalizacja stała na bardzo wysokim poziomie i jak zgodnie zauważyli członkowie jury, wskazanie najlepszych było nie lada wyzwaniem. Serdecznie gratuluję wygranej Dawidowi i Wiktorii i liczę, że powtórzą sukces laureatów poprzedniej edycji naszego konkursu, którzy tryumfowali również w Kulinarnym Pucharze Polski. Cieszę się również, że dzięki współpracy OSSKiC oraz Transgourmet Foodservice i Selgros HoReCa udało się zorganizować wydarzenie, które zyskuje coraz większą renomę na kulinarnej mapie Polski - mówi Bartosz Peter, Ekspert Instytutu Kulinarnego Transgourmet i Kapitan Kadry Narodowej Kucharzy.
Zwycięzcy konkursu otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 1800 zł, nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2024 oraz bon do wykorzystania w Selgros na kwotę 1500 zł. Kulinarny Puchar Polski to konkurs, którego celem jest wyłonienie mistrzów smaku, wsparcie ich w dalszym rozwoju zawodowym i stworzenie kulinarnego szlaku wiodącego przez kuchnię najlepszych kucharzy młodego pokolenia w Polsce.
Fot: Transgourmet