Mistrzostwa Polski w Dziczyźnie - wyniki
11 kwietnia 2024 roku w Zespole Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu odbyła się czwarta edycja Mistrzostw Polski w Dziczyźnie - Memoriału Mariana Tarnawskiego. Przygotowane przez finalistów dania główne, jedno z udźca dzikiego daniela, a drugie z combra królika, oceniło jury pod przewodnictwem Ernesta Jagodzińskiego.
Sześć dwuosobowych drużyn walczyło o tytuł mistrza w przyrządzaniu dziczyzny. Pierwsze miejsce zajął zespół w składzie: Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska ze Stanicy Łowieckiej Kniejówka w Ownicach. Na drugim stopniu podium uplasowali się: Tomasz Soczumski i Dawid Stąpór z restauracji Żółty Słoń w Kielcach, natomiast trzecie miejsce zajęli: Dawid Cieśliński i Dawid Wysocki z restauracji Lumiere w Baranowie.
Wydarzeniu towarzyszyła część targowa oraz pokazy masterclass, w ramach których dwóch szefów kuchni, korzystając z jednego stanowiska gastronomicznego, przyrządzało autorskie potrawy z dziczyzny lub królika.
W zabawie pod nazwą "Szef kontra Szef" udział wzięli kucharze: Michał Chrapowicz - szef kuchni Q Hotel Plus w Bielanach Wrocławskich, Waldemar Kaniewski - doświadczony szef-patron kilku restauracji i trener zwycięzców poprzedniej edycji konkursu, Dawid Łagowski - szef kuchni hotelu Ilonn oraz restauracji The Time w Poznaniu, a zarazem współprowadzący wydarzenie, Michał Markowicz - organizator i juror wielu konkursów kulinarnych, nauczyciel w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny "Inki" w Kielcach, Mariusz Siwak - szef kuchni w hotelach Courtyard by Marriott oraz Moxy w Szczecinie, Przemysław Szwak - szef kuchni restauracji Retro w Obornikach Śląskich oraz Krzysztof Tylkowski z zespołu Chef's Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu.
Gratulujemy!