Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru 2024
27 lutego 2024 roku, w trakcie targów Expo Sweet, odbyły się Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru. Kto okazał się mistrzem w cukierniczym fachu?
Celem Mistrzostw jest popularyzacja sztuki cukierniczej. Tegoroczny temat brzmiał: Polskie desery ? wczoraj, dziś i jutro. Organizatorzy zaprosili do udziału osoby pracujące w branży gastronomicznej, niezależnie od wyuczonego zawodu. Do rywalizacji zakwalifikowały się zespoły: Krystian Chlebowski i Marcin Wrona z Akita Ramen z Krakowa, Paulina Dąbrowska i Vyacheslav Khimich z Kaiser Patisserie ze Słupska, Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer z restauracji Mercato w Hotel Hilton z Gdańska, Małgorzata Janasz i Jarosław Janasz ze Słodkich Pasji Małgorzaty z Ławicy, Krzysztof Winkler i Beata Oblińska z Restauracji Przystań & Marina z Wrocławia oraz Wojciech i Lidia Bednarek z Promo Catering by Wojciech Bednarek z Sokolnik.
Pierwsze miejsce zajęli Katarzyna Arendarczyk i Mateusz Fiszer z restauracji Mercato w Hotel Hilton z Gdańska, na drugim stopniu podium stanęli Krzysztof Winkler i Beata Oblińska z Restauracji Przystań & Marina z Wrocławia. Na trzecim miejscu uplasowali się Małgorzata Janasz i Jarosław Janasz ze Słodkich Pasji Małgorzaty z Ławicy.
Zadaniem każdej drużyny było przygotowanie dwóch zestawów po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych ? la carte. Pierwszy zestaw zawierał desery wykonane z dowolnym użyciem czekolady. Natomiast drugi musiał mieć charakter deserów owocowych bez składników pochodzenia zwierzęcego. Desery, w ramach każdego zestawu, musiały być identyczne, natomiast zestawy mogły się między sobą różnić dowolnie. Z każdego zestawu ośmiu deserów, sześć zostało przedstawionych do oceny i degustacji jurorów, a dwa wybrane losowo przekazano do zdjęcia oraz dla publiczności.
Serdecznie gratulujemy!