Międzynarodowy Dzień Sernika
Z rodzynkami czy bez? Nie ma to jak sernik - ciasto idealne na każdą okazję, począwszy od wyjścia na kawę ze znajomymi po spotkania w rodzinnym gronie. Lubią go zarówno młodsi, jak i starsi goście. Warto mieć go w swojej ofercie!
Choć w podstawowej wersji to połączenie jajek, cukru oraz twarogu, sernik stanowi klasyczne ciasto cieszące się niesłabnącym zainteresowaniem gości od wielu lat.
Najważniejszym składnikiem sernika jest oczywiście twaróg, który, szczególnie w krakowskiej odmianie, charakteryzuje się gęstą, kremową konsystencją. Obecnie wiele kawiarni i cukierni oferuje także sernik na bazie ricotty. Bez względu na rodzaj wykorzystanego sera, warto zadbać o to, aby wyróżniał się najwyższą jakością, która zapewni gwarancję smaku i zadowolenia gości.
Obecnie rekordy popularności bije także sernik z matchą w roli głównej, który wywodzi się najprawdopodobniej z tzw. french-asian cuisine, czyli azjatyckiej tradycji piekarniczej z wykorzystaniem technik francuskiej sztuki cukierniczej. Jednak to niejedyny rodzaj sernika, który warto mieć w karcie. Równie popularny jest sernik z pistacjami, w sam raz dla miłośników połączenia słodkiego i słonego smaku.
Sernik jest integralnym przysmakiem polskiej - nie może zabraknąć go zwłaszcza podczas świąt i ważnych uroczystości przy wspólnym stole.