Najlepsi pastry chefowie według La Liste
17 czerwca 2024 roku w Paryżu odbyła się ceremonia wręczenia nagród La Liste. Tegoroczna lista obejmuje cukiernie z ponad 80 krajów. Przyznano nagrody 25 cukiernikom. Poznajcie nazwiska wyróżnionych w poszczególnych kategoriach.
Wyróżnieni pastry chefowie to cukiernicy pochodzący z 14 krajów, począwszy od Francji po Stany Zjednoczone, Hiszpanię, Australię, Peru, Węgry, Pakistan, skończywszy na Singapurze.
La Liste to ranking lokali gastronomicznych zapoczątkowany w 2015 roku. Jego celem jest stworzenie listy najlepszych na świecie restauracji, hoteli i cukierni na podstawie zebranych recenzji restauracji wygenerowanych przez branżowych ekspertów, konsumentów, blogerów, przewodniki itp.
W tegorocznym zestawieniu Najbardziej Kreatywnym Cukiernikiem na Świecie został Bastien Blanc-Tailleur- twórca luksusowych słodkości w Paryżu, tworzy m.in. dla europejskich członków rodziny królewskiej i amerykańskich osobistości. Znany z wykwintnych tortów weselnych i okolicznościowych, jego kreacje zyskały miano jadalnego haute couture.
Najlepszą Cukiernią na Świecie ogłoszono Le Comptoir, na której czele stoi cukiernik François Perret, a Cukierniczym Game Changerem okazał się Dominique Ansel - wynalazca cronuta, czyli połączenia croissanta z donutem. Najlepszy Podwieczorek serwuje Christophe Devoille - pastry chef w Atlantis The Royal w Dubaju.
Za Innowacje w Cukiernictwie wyróżniono:
Antonio Bachour - Bachour (USA)
Janice Wong - 2am:dessertbar (Singapur)
Najbardziej obiecujący cukiernicy roku:
Justin Lee - Bar deserowy JL Seul (Seul, Korea Południowa)
Margie Lorenzana Manzke - kawiarnia Republique (Los Angeles, USA)
Joanna Yuen - Otera Hongkong (Hong-Kong, Chiny)
Noelia Tomoshige - Cukiernia Monroebakes (Madryt, Hiszpania)
Aurélien Cohen - Aurélien Cohen Pâtisserie (Asni?res-sur-Seine, Francja)
Kunszt i autentyczność:
Caffe Cavour 1880 (Bergamo, Włochy)
Bernachon (Lyon, Francja)
Otwarcia roku:
Mietta by Rosemary (Melbourne, Australia)
Piekarnia Lannan (Edynburg, Szkocja)
Christophe Louie (Paryż, Francja)
Neulo (Paryż, Francja)
Bonbon Cafe (Dubaj, ZEA)
Etyka i zrównoważony rozwój w cukiernictwie:
Des Gâteaux et du Pain (Paryż, Francja)
Fot: @laliste1000