Piękno zależne od śniadania?
Francuscy badacze donoszą, że to, co jemy na śniadanie wpływa na postrzeganie nas jako osoby atrakcyjne. Odkryto, które potrawy sprawiają, że nie wyglądamy zbyt dobrze.
Liczne produkty, które wybieramy na śniadanie, są bogate w przetworzone węglowodany. To między innymi płatki śniadaniowe, białe pieczywo czy makaron. Jedzenie ich w nadmiarze może prowadzić do nagłych wzrostów i spadków poziomu cukru we krwi, a tym samym do stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego.
Okazuje się, że spożywanie produktów bogatych w przetworzone węglowodany, zdaniem badaczy, może mieć wpływ między innymi na to, czy jesteśmy postrzegani jako osoby atrakcyjne fizycznie. Zbadali to naukowcy z francuskiego Uniwersytetu w Montpellier.
Jak piszą autorzy badania opublikowanego w czasopiśmie naukowym ?PLOS One?, dieta w krajach Zachodu przeszła ogromną przemianę, wzrosło między innymi spożycie rafinowanych węglowodanów, których jedzenie może prowadzić do wielu niekorzystnych skutków zdrowotnych. W badaniu naukowców udział wzięło 52 mężczyzn i 52 kobiety w wieku od 20 do 30 lat. Badacze losowo przydzielili uczestnikom śniadanie o wartości 500 kalorii, bogate w rafinowane i nierafinowane węglowodany. Rafinowane śniadanie węglowodanowe składało się z francuskiej bagietki z białej mąki, dżemu, soku jabłkowego lub pomarańczowego oraz z herbaty lub kawy z cukrem, natomiast w przypadku posiłków składających się z węglowodanów nierafinowanych w zestawie śniadaniowym znajdował się chleb razowy z masłem i serem, pomarańcza lub jabłko oraz kawa lub herbata bez cukru. Eksperci zmierzyli poziom cukru we krwi uczestników badania zarówno przed, jak i po jedzeniu, a następnie sfotografowali uczestników w kontrolowanych warunkach oświetleniowych. Zdjęcia portretowe uczestników zostały później przesłane grupom osób, których zadaniem było ocenić, ile lat mają te osoby, jak męsko lub kobieco wyglądają oraz w jakim stopniu są atrakcyjne.
Badacze uznali, że spożycie śniadania o wysokim indeksie glikemicznym zmniejszało atrakcyjność twarzy zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet. Jak wyjaśnili eksperci, śniadanie wysokoglikemiczne dwie godziny później powodowało hipoglikemię, która miała negatywny wpływ na wygląd. To odkrycie przypomina o dalekosiężnym wpływie wyborów żywieniowych nie tylko na zdrowie, ale także na atrakcyjność fizyczną.
Jak wyjaśniają naukowcy, rafinowane węglowodany mogą powodować skoki poziomu cukru we krwi. Organizm przeciwdziała temu poprzez uwalnianie insuliny. Taka reakcja może doprowadzić do zbyt niskiego poziom cukru, czyli hipoglikemii oraz wpłynąć na przepływ krwi i wygląd skóry.
Źródło: sukces.rp.pl