Polski cukiernik wygrał konkurs na najlepsze szwedzkie ciastko
Rafał Perz wygrał konkurs na najlepszą tegoroczną semlę w Sztokholmie. Tymi drożdżowymi bułeczkami z masą migdałową i bitą śmietaną we wtorek, w ostatnim dniu karnawału, zajadają się Szwedzi.
Semla Polaka, właściciela trzech piekarnio-cukierni Pesso, pokonała 28 innych bułeczek od niejednokrotnie wytwórców z tradycjami. Test przeprowadziło 26-osobowe jury największego szwedzkiego portalu kulinarnego Thatsup.se. Każdy z ekspertów oceniał ciastko w skali 1-5 pod względem smaku oraz wyglądu.
Zwycięska semla została doceniona m.in. za masę migdałową, konsystencję bitej śmietany oraz idealne proporcje składników.
Jak donosi Portal Spożywczy, Perz, który wyemigrował z Polski do Szwecji przyznał, że według niego tajemnicą dobrej semli jest odpowiednie ciasto z kardamonem.
- To 50 procent sukcesu - zauważył.
W ostatni dzień karnawału, piekarnie Polaka sprzedają 3-4 tys. semli. W tym roku po wygraniu konkursu przed lokalami ustawiają się kolejki.