Polski przysmak wśród najlepszych
Redakcja CNN doceniła polski specjał, umieszczając go na liście najlepszych rodzajów pieczywa z całego świata. O jakie pieczywo chodzi?
Mimo że to nasz tradycyjny ?razowiec? jakiś czas temu skradł serca mieszkańców Europy Zachodniej, dziś numerem jeden jest polski podpłomyk.
Na ziemiach polskich wypieka się go od tysiącleci. To jedna z najstarszych form pieczywa, które wytwarza się do dziś. Tradycyjny polski podpłomyk doceniła również redakcja amerykańskiego serwisu CNN, wpisując go na listę najlepszych rodzajów pieczywa na świecie.
Jak kształtowała się historia podpłomyków? Słowianie wypiekali proste placki z mąki i wody od wieków. Początkowo wypiek odbywał się bezpośrednio w żarze, a następnie na kamieniu. To proste pieczywo, złożone z mąki, wody, soli. Wystarczy rozgrzane podłoże, na którym w krótkim czasie można wypiec placek. Mimo że przepis pozostaje niezmienny, modernizacji ulegały sposoby pieczenia. Dziś wypiekamy je najczęściej w piekarniku.
Ponadto na liście 50 najlepszych rodzajów pieczywa znalazło się wiele słynnych, lubianych na całym świecie wypieków. Nie zabrakło więc francuskiej bagietki, włoskiej ciabatty, armeńskiego lawasza, meksykańskiej tortilli, niemieckiego pumpernikla, izraelskiej chały czy gruzińskiego chaczapuri.
Przekrój rodzajów pieczywa na liście jest bardzo szeroki. Znalazły się na niej zarówno bardzo proste wypieki, takie jak podpłomyk, jak i wypieki drożdżowe, na zakwasie, a także zawierające najróżniejsze słodkie i wytrawne dodatki i nadzienia w postaci serów, mięs, warzyw, jajek czy bakalii.