Rekordowa bagietka
Francuscy piekarze z miejscowości Suresnes znajdującej się w okolicach Paryża upiekli najdłuższą bagietkę świata. Mierzy 135 razy więcej niż klasyczny produkt. Wypiek Francuzów ma 140,53 m i jest prawie tak długi, jak wysoka jest wieża największego kościoła w Polsce - Bazyliki w Licheniu (141,5 m) czy Mennica Legacy Tower w Warszawie (141 m).
Oznacza to, że Francuzi po pięciu latach odbili pierwsze miejsce w tej kategorii Włochom, którzy w 2019 roku upiekli ponad 132-metrową bagietkę. Żeby ich pokonać, francuscy rzemieślnicy zaczęli przygotowywać ciasto już o 3:00 nad ranem.
- Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że pobiliśmy rekord i że zrobiliśmy to we Francji - powiedział agencji Reuters piekarz Anthony Arrigault, po zmierzeniu wypieku przez sędziego Księgi Rekordów Guinnessa.
Fragmentami ogromnej bagietki, której średnica przekraczała 5 cm, poczęstowano publiczność obserwującą bicie rekordu. Pozostałe części zostały podarowane osobom w kryzysie bezdomności. Na tradycyjny francuski wypiek, który powinien ważyć około jedną czwartą kilograma, składa się wyłącznie mąka pszenna, drożdże, woda i sól.
Źródło: PAP