Sustainable Chef Challenge
W dniach 11-15 listopada 2024 roku odbędzie się Sustainable Chef Challenge. Po raz trzeci szefowie kuchni z całego świata wezmą udzial w konkursie pod hasłem "Cook for Change" ("Gotuj dla zmiany"). Zwycięży najlepsze zrównoważone danie.
W fazie wstępnej ośmiu szefów kuchni Sodexo pokonało konkurencję ponad 300 kandydatów z 30 krajów: Sandrine Leriche (Francja), Michał Fabiszewski (Polska), Adam Collison (Wielka Brytania i Irlandia), Gaurav Pawar (Indie), Ryan Hickey (USA), John Oliveira da Conceicao (Brazylia), Christopher Paredes (Chile) i Nabila Kerbout (Maroko).
- Poprzez Sustainable Chef Challenge chcemy pokazać, jak różnorodne może być zrównoważone odżywianie. Cieszymy się, że możemy się do tego przyczynić dzięki naszym dwóm liniom urządzeń, iCombi Pro i iVario Pro - Martin Wolf, Segment Director Catering w Rational.
Od 11 do 15 listopada szefowie kuchni zaprezentują umiejętności przed jury ekspertów podczas finału w Paryżu. Aby zdobyć tytuł, dania muszą być w 100 proc. roślinne, wykonane ze zrównoważonych składników i unikać marnowania żywności. Dodatkowe punkty zostaną przyznane także za kreatywność, opłacalność finansową, umiejętności i techniki.