System POS - przejrzysta kontrola Twojego biznesu

System POS - przejrzysta kontrola Twojego biznesu

Ukryte wydatki, niedostatek produktów, problemy komunikacyjne między kuchnią a salą. To wszystko pójdzie w zapomnienie, jak za dotknięciem różdżki, jeśli zdecydujesz się na oprogramowanie dedykowane gastronomii, bo to, co naprawdę się opłaca, to inwestycja w przyszłość.

Restauracja to miejsce, w którym liczy się przede wszystkim smak. Goście chętniej wracają nie tylko do lokali zachwycających jakością serwowanych dań czy wyjątkową aranżacją wnętrza, ale i tych, gdzie możemy mówić o profesjonalnym podejściu do pracy ze strony obsługi. Uzyskanie pozytywnych opinii w oczach gości to cel, do którego dążyć powinien każdy restaurator. Za pełną oceną wrażeń przybyłych do lokalu osób stoi nie tylko szef kuchni czy kelner, lecz cały, pracujący w danym miejscu, zespół. Sukcesem lokalu będzie nie tylko pozytywny odzew ze strony gości, ale także generowanie zadowalających zysków z prowadzenia restauracji. Tak jak team spirit wymaga wyjątkowych umiejętności dotyczących zarządzania zasobami ludzkimi, tak przy pełnej kontroli nad lokalem pomocne są dedykowane gastronomii oprogramowania. Dostępne na rynku systemy POS są kluczowe, jeśli prowadząc biznes w branży HoReCa, chcemy, aby był on zarządzany nie tylko efektywnie, ale i mógł sprawnie funkcjonować. Dobrze dobrany system w sposób znaczący ułatwi nam zarządzanie sprzedażą, kontrolę zapasów, obsługę kelnerską czy komunikację na linii sala-kuchnia.

Wszystko w jednym miejscu

System POS to swoiste centrum dowodzenia restauracją. Dzięki tworzącej go zintegrowanej sieci urządzeń zarządzanie biznesem staje się o wiele łatwiejsze, a menedżer czy restaurator mogą skupić się na innych obowiązkach. Odciążenie, jakie w pracy daje system POS, wpływa pozytywnie na wydajność pracowników zajmujących w lokalu stanowiska zarządzające.

System POS może składać się z wielu elementów, takich jak: ekran dotykowy, terminale płatnicze, kasy i drukarki fiskalne, skanery, wagi, programy magazynowe oraz sprzedażowe, przywoływacze, karty KAD, tablety, smartfony czy nawet smartwatche. Wszystkie te elementy, dzięki zintegrowanemu oprogramowaniu, znakomicie ze sobą współgrają, tworząc funkcjonalne rozwiązania, o których jeszcze kilkadziesiąt lat temu nikt by nie pomyślał. Głównym atutem systemu POS jest jego wielofunkcyjność.

Jeśli mówimy o głównych zadaniach tego typu rozwiązań, z pewnością można wskazać gromadzenie danych oraz przesłanie ich pomiędzy wszystkimi wymienionymi urządzeniami. Umiejętne korzystanie z takiego systemu prowadzi to oczekiwanych przez restauratora wyników - ograniczenia strat oraz zwiększenia sprzedaży. Wybierając oprogramowanie dla gastronomii, warto zwrócić uwagę na funkcje, jakie oferuje dany system POS. Każdy z nich, mimo że na pierwszy rzut oka może wydawać się bardzo podobny, w zależności od producenta, różni się w zależności od typu. Trzeba pamiętać, że koszt poniesiony przy wyborze systemu POS nie powinien być czynnikiem determinującym jego zakup. Najważniejsze są: funkcjonalność, jakość obsługi, skalowalność oraz integracja z innymi urządzeniami. Optymalizacja zarządzania prowadzonym biznesem to pojęcie, którym naprawdę warto się kierować podczas analizy rynku systemów point-of-sale.

Funkcjonalność w cenie

Elementów, które w przypadku systemów POS pozytywnie wpływają na wybór konkretnych rozwiązań przez restauratorów, jest naprawdę wiele. Sondując rynek oprogramowani, pamiętajmy, że zarządzany przez nas lokal w przyszłości najprawdopodobniej będziemy chcieli zmienić, dostosowując go do panujących w danym czasie trendów. Rozwijając swoją działalność, warto zwrócić uwagę na taki aspekt jak dostępność w systemie opcji skalowalności. Dzięki niemu bez problemu będzie można dodać nowe moduły, stanowiska kasowe, terminale czy też zintegrować system z innymi narzędziami. Skalowalność pozwala na elastyczne dostosowanie systemu do rosnących potrzeb prowadzącego biznes restauratora, co z kolei wpływa korzystnie na płynność rozwoju firmy.