Targi Expo Sweet 2025
W dniach 16-19 lutego 2025 roku w przestrzeni Expo XXI w Warszawie odbędzie się 16. edycja Expo Sweet. W programie liczne konkursy, w tym Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deseru.
Expo Sweet to jedne z największych w Polsce targów branży cukierniczej i lodziarskiej. To już szesnasta edycja wydarzenia, które co roku gromadzi nie tylko profesjonalistów, ale i miłośników branży.
Poza częścią targową, na której wystawią się przedstawiciele firm z Polski i zagranicy, cztery dni wydarzenia upłyną pod znakiem konkursów branżowych.
Pierwszego dnia (16 lutego) odbędą się Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów. Do rywalizacji przystąpią ponadto uczestnicy Konkursu-Wystawy Dekoracji Cukierniczych.
Już 17 lutego odbędą się XI Lodziarskie Mistrzostwa Polski. Z kolei trzeci dzień targów upłynie pod znakiem Mistrzostw Polski w Przygotowaniu Deseru. Oto lista zakwalifikowanych drużyn:
- BAKKERS ANNA BAKKER-JAROSZEWSKA
- Bar Kraków
- Cocoart's
- Creatiu Adrian Edward Monik
- Cukiernia MONO
- MA CIASTKO
- Receptura cukiernia/piekarnia i ANio Pracownia Tortów Artystycznych
- Warsztat Cafe Marta Stalmach / Restauracja Warsztat Food&Garden
Zadaniem każdej drużyny będzie przygotowanie dwóch zestawów po osiem sztuk identycznych deserów restauracyjnych a la carte. Pierwszy zestaw to desery wykonane z dowolnym użyciem czekolady. Natomiast drugi musi mieć charakter deserów owocowych bez składników pochodzenia zwierzęcego. Desery, w ramach każdego zestawu, muszą być identyczne, natomiast zestawy mogą się między sobą różnić dowolnie.
Z kolei 19 lutego (ostatni dzień targów) odbędą się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych oraz zakończenie Konkursu-Wystawy Dekoracji Cukierniczych.