Taste Spain - degustacja w hiszpańskim stylu
24 września w Muzeum Geologicznym w Warszawie odbyła się 18. edycja degustacji Taste Spain. Wydarzenie, wcześniej znane jako Varsovino, to spotkanie producentów wina i delikatesów z Hiszpanii z polskimi importerami, dystrybutorami, sommelierami oraz restauratorami.
Podczas wydarzenia hiszpańskie firmy poszukujące polskich partnerów zaoferowały gościom do degustacji produkty delikatesowe: wina i likier, jamón ibérico, wędliny, sery, oliwy oraz słodycze.
Degustację oliwy z oliwek poprowadziła Monika Solińska, pierwsza i jedyna w Polsce sommelierka oliwna certyfikowana przez nowojorski "Olive Oil Times" i International Culinary Center w Londynie. Solińska przedstawiła najświeższe informacje z hiszpańskiego i światowego rynku oliwy oraz wprowadziła gości w świat profesjonalnej degustacji oliwy na przykładzie czterech odmian oliwek, klasycznych Arbequina, Picual i Cornicabra oraz rzadko spotykanej odmiany Argudell.
Kolejną atrakcją były warsztaty krojenia szynki iberyjskiej. W jaki sposób zrobić to profesjonalnie, tłumaczył Jesús Manuel García, mistrz cortador de jamon,. Uczestnicy warsztatu docenili technikę mistrza i przekonali się, że krojenie szynki to faktycznie nie lada sztuka. Każdy samodzielnie mógł spróbować sił w tym zadaniu.
Jak podkreślają organizatorzy, technika stosowana przez hiszpańskich mistrzów polega na krojeniu pod odpowiednim kątem jak najcieńszych plastrów, co pozwala na uwolnienie i podkreślenie walorów smakowych szynki. Przy mistrzowskim cięciu, plaster szynki jest odpowiednio cienki, a przerosty tłuszczu dodatkowo zmiękczają teksturę mięsa, roztapiając się na podniebieniu.
Ponadto goście mogli spróbować 150 gatunków wina i likierów. Gratką dla gości były wina, sery, iberyjskie wędliny oraz słodycze. Słodkim przysmakiem były magdalenki, klasyczne puszyste babeczki - obowiązkowy składnik każdego hiszpańskiego śniadania.
Z kolei warszawska restauracja WineTu przygotowała klasyczny hiszpański poczęstunek. Team WineTu serował gościom chłodnik salmorejo, tortille de patatas, empanadę, grzanki z chistorrą, krokieciki croquetas de jamon i wiele innych tapas.
Fot. Foods & Wines From Spain