The World's 50 Best Restaurants 2025: wyniki

The World's 50 Best Restaurants 2025: wyniki

Za najlepszą restaurację w tegorocznym zestawieniu The World?s 50 Best Restaurants została uznana restauracja Maido w Limie. W topowej trójce znalazły się także lokale z Hiszpanii i Meksyku.

Właścicielem oraz szefem kuchni restauracji Maido jest Mitsuharu "Micha" Tsumura. Studiował kulinaria oraz zarządzanie żywnością i napojami na Uniwersytecie Johnson & Wales w USA. Po ukończeniu studiów wyjechał do Osaki w Japonii, aby poznawać tajniki kuchni japońskiej, następnie pracował w restauracjach takich jak Seto Sushi specjalizującej się w sushi i Imo to Daikon wyspecjalizowanej w stylu Izakaya (japońskie tapas). Po powrocie do Peru rozpoczął pracę w hotelu Sheraton jako sous chef, a następnie przejął odpowiedzialność za zarządzanie żywnością i napojami Restaurację Maido otworzył w 2009 roku. Lokal słynie z menu łączącego kuchnię japońską i peruwiańską w nowoczesnym stylu.

Drugie miejsce w rankingu zajęła hiszpańska restauracja Asador Etxebarri z Victorem "Bittorem" Arguinzonizem na czele. Położona w spokojnej baskijskiej wiosce otoczonej górami i bujną zielenią pomiędzy Bilbao i San Sebastian, oferuje dania z grilla, które zyskały sławę na całym świecie.

Na trzecim miejscu uplasowała się restauracja Quintonil zlokalizowana w Mexico City, w której szefuje Jorge Vallejo. Menu degustacyjne zawiera m.in. dania sezonowe, takie jak tamales z kaczki pibil z kremem elote, duszony ogon wołowy w tradycyjnym sosie black recado, cr?me fraîche z miodem melipona oraz sorbet z opuncji figowej. Wiele składników pokonuje zaledwie 30 metrów od miejskiego ogrodu na talerz.

Wśród wyróżnionych znalazły się także: Diverxo (Madryt), Alchemist (Copenhagen), Gaggan (Bangkok), Sézanne (Tokio) oraz Table by Bruno Verjus (Paryż).

Pełna lista wyróżnionych restauracji jest dostępna na stronie: https://www.theworlds50best.com/list/1-50