Tofu w roli głównej

Tofu w roli głównej

Tofu - roślinny produkt na bazie mleka sojowego zyskał popularność zarówno w Azji, jak i w Polsce. Choć nie wyróżnia się intensywnym smakiem, zdolność do wchłaniania aromatów sprawia, że staje się idealną bazą do tworzenia różnorodnych dań.

Tradycyjnie stosowane w kuchni Dalekiego Wschodu, doskonale komponuje się z aromatycznymi wywarami i intensywnie przyprawionymi potrawami, m. in. z woka. Dzięki strukturze dodaje charakteru wielu potrawom.

Dodanie tofu do dania to sposób na urozmaicenie smaku. W Azji jest nieodłącznym elementem wielu kuchni, gdzie spożywa się je surowe, gotowane, smażone czy dodawane do zup oraz sałatek. Często można je spotkać także na stoiskach ze street foodem w formie szybkiej przekąski. Natomiast w Europie i Ameryce tofu zyskuje popularność m.in. jako alternatywa dla mięsa w potrawach wegetariańskich i wegańskich. 

Tofu świetnie komponuje się z różnorodnymi sosami - sojowym, teriyaki, curry, słodko-kwaśnym czy sosem z orzeszków ziemnych. Sosy te nadają głębi i intensywności smaku. Przyprawy i zioła, takie jak imbir, czosnek, cebula, kolendra, chili, bazylia czy kminek, doskonale uzupełniają smak tofu, nadając mu charakteru i aromatu. Taka kombinacja składników pozwala na przygotowanie aromatycznych, zdrowych i przede wszystkim smakowitych dań, które są idealną alternatywą dla osób na diecie bezmięsnej. 

Jak pokazuje zainteresowanie oryginalnymi konceptami, Polacy są otwarci na nowe doznania kulinarne i coraz częściej poszukują unikalnych propozycji, które pozwolą na podróż poprzez smaki bez wyjeżdżania poza granice kraju. Szczególnym zamiłowaniem cieszy się Pad Thai, klasyczne danie kuchni tajskiej, które standardowo podawane jest z krewetkami, wołowiną lub kurczakiem z dodatkiem tofu. Łączy intensywność aromatów i różnorodność składników. Składa się z makaronu ryżowego, jajka, kiełków fasoli mung i orzeszków ziemnych. Nie zabraknie w nim również sosu tamaryndowego, który nadaje mu charakterystyczny smak i teksturę. 

Drugim faworytem jest Dau Noi Chien, czyli chrupiące młode tofu, smażone na gorącym oleju z delikatną panierką, która zachowuje jego soczystość wewnątrz. Potrawa jest podawana z sosem słodko-kwaśnym. Z kolei latem na szczególne uznanie zasługuje młode tofu na parze podane z sosem sojowym, grzybami shitake i shimeji, cebulą dymką, kiełkami fasoli mung oraz kolendrą.