Trophée Mille 2024
25 marca 2024 roku we francuskim Reims odbył się finał konkursu dla młodych utalentowanych adeptów kulinariów - Trophée Mille. Kto zajął pierwsze miejsce?
W wielkim finale zmierzyli się finaliści z trzynastu krajów, w tym uczniowie polskiej szkoły z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie - Wiktoria Suchenko i Robert Szczałba, którzy zapewnili sobie miejsce w finale, startując w polskich preselekcjach podczas Targów HORECA w Krakowie, w listopadzie ubiegłego roku, oraz ich trener Łukasz Cichy, szef kuchni w restauracji Biała Róża.
Polskiego akcentu nie zabrakło także w gronie jurorów. Członkiem międzynarodowego jury Trophée Mille 2024 został Robert Sowa, szef kuchni w restauracji N31 restaurant&bar.
Pierwsze miejsce zajęła drużyna z Japonii. Na drugim stopniu podium stanęli reprezentanci Francji, a trzecie miejsce zajął duet z Grecji.
Gratulujemy!
Źródło: Trophée Mille Polska