Trzy polskie pizzerie wśród najlepszych w Europie
Prestiżowy włoski przewodnik 50 Top Pizza umieścił aż trzy polskie lokale na liście najlepszych pizzerii w Europie. Gdzie, zdaniem Włochów, w Polsce serwują najlepszą pizzę?
Włoscy eksperci z branży gastronomicznej, zrzeszeni wokół przewodnika 50 Top Pizza, wybrali 50 najlepszych pizzerii w Europie. W zestawieniu za 2023 rok znajdują aż trzy restauracje z Polski. Wśród nich są pizzerie z Gdańska, Warszawy oraz Pabianic. Ranking otwierają Hiszpanie.
50 Top Pizza to organizowany od 2017 roku doroczny konkurs, w którym grono jurorów z Włoch wybiera lokale z całego świata, w których zjemy najlepszą pizzę. Co ważne, europejskie zestawienie, przygotowywane przez Włochów, nie obejmuje pizzerii z Włoch. Twórcy przewodnika stworzyli osobny ranking dla rodzimych lokali.
Aktualny ranking udowadnia, że polskie pizzerie prezentują wysoki poziom - w zestawieniu pizzeria Ostro z Gdańska znalazła się na miejscu 34., Ciao a Tutti z Warszawy na miejscu 38. oraz Zielona Górka z Pabianic na pozycji 46. Wszystkie trzy restauracje specjalizują się w pizzy neapolitańskiej, która w ostatnich latach bije rekordy popularności.
Zlokalizowana przy Długim Pobrzeżu w Gdańsku pizzeria Ostro serwuje typowe włoskie przekąski, kanapki, kilkanaście rodzajów pizzy oraz desery, a każda pozycja w menu zawiera propozycję wina dopasowanego do danej potrawy. Z kolei w warszawskiej restauracji Ciao a Tutti, sędziowie szczególnie polecają pizzę z czterema rodzajami pomidorów, grzybami i prosciutto. Ich zdaniem warto także spróbować tamtejszej wersji panna cotty. Znajdująca się w Pabianicach Zielona Górka po raz kolejny zdobyła serca jurorów znakomitą pizzą i przekąskami, a także selekcją piw i win. Specjalne wyróżnienie otrzymała również restauracja Mąka i Woda z warszawskiego Żoliborza. Oprócz pizzy, lokal specjalizuje się również w produkcji własnego pieczywa i makaronów.
Tytuł najlepszej pizzerii w Europie (z wyłączeniem lokali z Włoch) otrzymała barcelońska Sartoria Panatieri.