Tydzień Kuchni Polskiej za nami!

Tydzień Kuchni Polskiej za nami!

Do niedzieli 24 listopada 2024 roku trwał Tydzień Kuchni Polskiej, festiwal organizowany w ramach programu odpowiedzialności społecznej Polskie Skarby Kulinarne. W akcji wzięło udział blisko 400 restauracji z całego kraju.

Tydzień Kuchni Polskiej to wydarzenie organizowane w celu podnoszenia świadomości na temat rodzimych potraw oraz wspierania lokalnych restauracji. W akcji, trwającej od 4 do 24 listopada, wzięło udział blisko 400 lokali ze 194 miast. Festiwal odbywał się także w mniejszych miejscowościach, tak jak na przykład w Żórawinie na Dolnym Śląsku czy w Złocieńcu w Zachodniopomorskiem - podkreślają organizatorzy.

 W ramach wydarzenia restauracje przygotowały dwie wersje trzydaniowego menu. W karcie pojawiły się zarówno znane potrawy ogólnopolskie, takie jak rosół czy żurek, a także regionalne między innymi: szpajza cytrynowa lub moskole.

Hasłem tegorocznej edycji festiwalu było ?Spróbuj. A nóż, widelec zasmakujesz!?, a motywem przewodnim symbole regionalne, takie jak warszawska Syrenka, poznańskie Koziołki czy trójmiejski Neptun.

 - W tym roku postawiliśmy na kuchnię polską w nowoczesnej odsłonie. Zachęcaliśmy restauracje do tworzenia dań z typowych dla naszego kraju i swoich regionów składników. W ten sposób promowały bogactwo smaków rodzimej kuchni - mówi Katarzyna Wąsowicz, starszy kierownik Działu Trade Marketingu w MAKRO Polska.  - Kolejną zmianą w tegorocznym festiwalu była kolorystyka kampanii, która spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem, a jej główną osią narracji było ożywienie pomników i lokalnych symboli. Naszym celem było dotarcie do nowych grup odbiorców i pokazanie, że tradycyjna kuchnia, choć wszystkim nam znana, nie musi być nudna i przewidywalna - podsumowuje.   

 Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej jest dostępne na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl.