Valetta - kulinarny raj
Tokio, Paryż, Nowy Jork, Barcelona, Londyn, Kopenhaga - te miasta od lat rozpalają wyobraźnię miłośników dobrego jedzenia. Dla tych, którzy woleliby delektować się kulinariami w spokojniejszych okolicznościach, stworzono zestawienie mniej oczywistych miejsc, które mają wiele do zaoferowania w kwestii gastronomii. W tym rankingu prym wiedzie stolica Malty, Valetta.
O wyłonienie niebanalnych, kulinarnych perełek pokusiła się platforma językowa Italki. W badaniu wzięto pod uwagę m.in. liczbę restauracji, w tym tych z gwiazdkami Michelin, różnorodność menu, liczbę zabytków i średnią temperaturę latem w tych miastach. Biorąc pod uwagę wszystkie te kryteria, alternatywną, kulinarną stolicą Europy jest Valletta.
Stolica Malty oferuje połączenie lokalnej kuchni z wyraźnymi wpływami kuchni śródziemnomorskiej, jest także domem dla 30 restauracji wyróżnionych gwiazdkami Michelin. To m.in. zapewniło jej w rankingu mocną pierwszą pozycję.
Tuż za stolicą Malty uplasowało się miasteczko Sintra, leżące pod Lizboną. Słynie ono ze świeżych owoców morza i ręcznie robionych deserów. O wyjątkowości tego miejsca decydują też XIX-wieczna architektura romantyzmu, liczne zamki i wille wkomponowane w zielone wzgórza.
Na podium znalazło się też miasteczko Opatija na chorwackim półwyspie Istria. Przeszłość Opatii jako habsburskiego kurortu odzwierciedlają eleganckie restauracje, które oferują wyrafinowane dania z nutą środkowoeuropejską.
Pierwszą piątkę zestawienia uzupełniają holenderskie miasto Delft, położone pomiędzy Hagą a Rotterdamemi i klejnot Czarnogóry, Kotor.
Źródło: PAP