Wege smaki na topie

Wege smaki na topie

Zainteresowanie dietą wegańską i zrównoważonym żywieniem cały czas rośnie. Rozwija się w tym zakresie świadomość społeczna i potrzeba wymiany wiedzy, inspiracji, spotkań kulinarnych. Konkurs "Złoty Karczoch 202" wyłonił autorów wegańskich dań, które zachwyciły różnorodnością i pomysłowością. To było prawdziwe święto kuchni roślinnej - mówi Małgorzata Figarska, jurorka konkursu i szefowa gastronomii w hotelu Manor House SPA.

W dniach 9-10 kwietnia 2025 roku, za sprawą Gastrotargów SMAKKI 2025 Warszawa stała się kulinarną stolicą Polski. Jednym z ważniejszych punktów programu wydarzenia był konkurs kulinarny "Złoty Karczoch 2025" dedykowany kuchni roślinnej.

- Miałam ogromną przyjemność być jurorką w konkursie "Złoty Karczoch" -  to było prawdziwe święto kuchni roślinnej! 12 uczestników, 12 wyjątkowych, przepięknie podanych i pysznych dań. Różnorodność smaków i pomysłów była niesamowita, a wybór zwycięzców - naprawdę trudny. Jednak to wegańskie sushi skradło nasze serca wygrywając konkursową rywalizację, która w tym roku była na bardzo wysokim poziomie. Wśród nagrodzonych dań były m.in.: pierożki z ragu roślinnym, wegetariańska kaszanka, fregola ze smardzami czy chrupiące roślinne burrito. To było prawdziwe królestwo smaków i kolorów - komentuje Małgorzata Figarska, zasiadająca po raz drugi w jury konkursu Złoty Karczoch i szefowa gastronomii w hotelu Manor House SPA**** - Pałac Odrowążów*****.

- Kuchnia wegańska jest dziś jednym z najbardziej dynamicznych segmentów gastronomii, a "Złoty Karczoch" jest odpowiedzią na potrzeby rynku i prawdziwym powiewem świeżości - czymś kompletnie nowym, zielonym i niezwykle rozwojowym. To zawody dedykowane wszystkim, którzy chcą zmieniać branżę gastro i kreować nowe smaki w swoich lokalach. Ten prestiżowy konkurs promuje kreatywność i jakość w kuchni roślinnej, gromadząc najlepszych szefów kuchni, influencerów kulinarnych oraz pasjonatów gotowania z całej Polski. Dziękuję? uczestnikom, jurom, partnerom i widzom za dobrą energię, zapał i radość, jaka towarzyszy kuchni roślinnej - mówi Katarzyna Gubała, ambasadorka targów SMAKKI, promotorka zdrowego stylu życia i kuchni roślinnej.

Restauracja Manor House SPA jako jedna z pierwszych hotelowych restauracji wprowadziła pełne menu wegańskie. Karta dań została stworzona z myślą o osobach poszukujących roślinnych potraw przygotowywanych z lokalnych i ekologicznych składników.

Wśród propozycji kulinarnych znajdują się m.in.: carpaccio z białej rzodkwi w grejpfrutowym sosie winegret; tatar z siekanych świeżych i suszonych pomidorów z klasycznymi dodatkami oraz pesto z bazylii i oregano; smalec wegański z cieciorki, jabłka i śliwki, z ogo?rkiem kiszonym na pieczywie; placuszki z cukinii i marchwi; krem szpinakowy z prażonymi migdałami; ziemniaczany krem z curry i marynowanym pomidorem; wegan?ski barszcz czerwony z podgrzybkiem i ciemna? kasza? gryczana?; pierogi z tymiankiem, cieciorka?, kapusta? kiszona? i boczniakiem gotowane w burakach; krokiety z ziemniaków truflowych z grillowaną marchwią i kremem majonezowym; pierogi z topinamburem i tofu w sosie ze smażonymi kurkami i trawą cytrynową oraz kreatywne desery.

Jak podkreślają przedstawiciele hotelu, wszystkie potrawy przygotowywane są na bazie ożywionej wody Grandera oraz ekologicznych produktów. Na gości czekają również naturalne soki z warzyw i owoców pochodzących z lokalnego gospodarstwa sadowniczego, lecznicze napary z bogatej gamy ziół oraz kiszonki wspomagające odporność i funkcjonowanie układu pokarmowego.