Wielkopolski Kucharz Roku 2024
11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024. W tym roku konkurs skierowany jest również do kucharzy z całej Polski oraz dla Wielkopolan pracujących za granicą.
Organizatorzy liczą na to, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną uzdolnieni, ambitni pasjonaci sztuki kulinarnej - kucharki i kucharze, którzy biorąc udział, uczczą pamięć patrona konkursu - Rafała Jelewskiego.
Zadaniem uczestnika konkursu będzie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnika wegetariańskiego z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości siedmiu porcji, a także siedmiu porcji dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan, marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania. Pozostałe składniki zależą od wyboru uczestnika.
Zaznaczamy, że według wytycznych regulaminowych Kulinarnego Pucharu Polski - konkursowe danie główne powinno mieć gramaturę w przedziale 160-180 g.
Regulamin i formularz zgłoszeniowy dostępny na stronie www.konkursykulinarne.pl
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 25 kwietnia br. o godz. 23:59.