Wielkopolski Kucharz Roku 2024 tuż-tuż

Wielkopolski Kucharz Roku 2024 tuż-tuż

Już 11 czerwca 2024 roku w Hotelu Edison w Baranowie k. Poznania odbędzie się IX edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego - Wielkopolski Kucharz Roku 2024. Znamy program wydarzenia.

Jak podkreślają organizatorzy, wydarzenie jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych. Podczas konkursu będzie można spróbować dań przygotowanych przez szefów kuchni i cukierników z całej Polski. Będzie również możliwość wzięcia udziału w pokazach kulinarnych i panelach. Konkurs w ciągu dnia ma charakter plenerowy.

Organizatorzy informują, że do rywalizacji o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do XXII edycji Kulinarnego Pucharu Polski staną:

  1. Patryk Stanewicz, Restauracja Szeroka 9, Toruń
  2. Bartłomiej Brzozowski, Stena Line Polska
  3. Kamil Tomczak, Dom Restauracyjny Antonio, Kalisz
  4. Arkadiusz Kulczyński, Restauracja Rusałka, Poznań
  5. Denis Tretakov, Restauracja Światłocień, Poznań
  6. Borys Sikorski, Restauracja HakSmak, Gorzów Wlkp.
  7. Jakub Żymelski, Hotel Antonińska Resort Spa, Leszno
  8. Paweł Stępniak, Hotel Fabryka Wełny, Pabianice
  9. Jakub Chorzępa, Restauracja Kozlovna, Rzeszów

Zadaniem uczestników konkursu będzie przygotowanie dwóch potraw konkursowych: chłodnika wegetariańskiego z użyciem dowolnych owoców i warzyw, w ilości siedmiu porcji, a także siedmiu porcji dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: boczek lub karkówka z wieprzowiny rasy złotnicka, chrzan, marchew, dodatkowo uczestnik musi użyć techniki grillowania. Pozostałe składniki zależą od wyboru uczestnika.

Z kolei w składzie sędziowskim znajdzie się 9 jurorów: 3 technicznych i 6 degustacyjnych, w tym:

  1. Marcin Budynek - Przewodniczący
  2. Kurt Scheller
  3. Robert Sowa
  4. Jakub Kasprzak
  5. Jakub Walczak
  6. Paweł Kubera
  7. Jarosław Uściński
  8. Mariusz Siwak
  9. Ewa Wachowicz

W PROGRAMIE

9:30 - rozpoczęcie konkursu

10:00 - pokaz kulinarny Joanny Brodzik i Pawła Salamona - "Chłodniki - orzeźwiający smak lata"

11:00 - pokaz kulinarny Moniki Kasprzak "Kaiseki - tradycje kuchni japońskiej"

12:00 - pokaz kulinarny Magdaleny Ossowskiej i Jan Nowickiego "Posmakuj złotnickiej z Potaśni"

12:45 ? panel dyskusyjny "Kulinarne atrakcje Wielkopolski"

13:00 - lunch dla wszystkich zebranych gości w wykonaniu mistrza świata BBQ Macieja Grubmana z Rzeszowa

14:30 - wywiad z Ewą Wachowicz

16:30 - grupowe, pamiątkowe zdjęcie.

Szczegóły na stronie https://www.konkursykulinarne.pl.

Wstęp wolny