Wielorazowe opakowania na pizzę? To możliwe!
Warszawska Pollypizza wypieka pizzę, przy okazji eksperymentując z tradycyjnym podejściem i nietypowymi kompozycjami smakowymi. Priorytetem dla twórców restauracji jest także zrównoważona działalność. Właśnie dlatego wprowadza wielorazowe opakowania na pizzę, rzucając wyzwanie standardowym pudełkom kartonowym.
Pollypizza wprowadza alternatywę dla tradycyjnych, tekturowych pudełek. Goście będą mogli kupić pizzę w wielorazowym opakowaniu, które zostało wykonane z tworzyw pochodzących z recyklingu. Kaucja za wielorazowe opakowanie wynosi 40 zł i jest doliczana do ceny pizzy. Kwota może wydawać się wysoka, ale płaci się tylko raz - każdy, kto ponownie przyniesie ze sobą wielorazowe pudełko, może korzystać z systemu w obiegu zamkniętym.
W ten sposób Pollypizza chce realnie zrównoważyć własną działalność, unikając generowania góry odpadów. Wielorazowe pudełko, które jest bardzo łatwe w myciu, może służyć nawet kilka lat.
- Tradycyjne pudełka kartonowe, choć wpisały się na dobre jako symbol gastronomii i popkultury, generują bardzo duże ilości opadów. Zabrudzony papier jest wyjątkowo trudny do recyklingu. Chcąc zainspirować naszych gości do świadomego i ekologicznego wyboru, jednocześnie dostarczając ciekawy gadżet, w Pollypizza zdecydowaliśmy się na korzystanie z wielorazowych pudełek na pizze. Chcemy pokazać, że dbałość o środowisko może być ważną częścią każdego biznesu, ale też ciekawym dodatkiem w budowaniu marki - podkreśla Alekandra Dojnikowska, założycielka Pollypizza.
Wszyscy, którzy zdecydują się na zakup pizzy w opakowaniu wielorazowym, mogą otrzymać Zero Waste Card. W ramach programu lojalnościowego po zebraniu odpowiedniej liczby pieczątek na gości czekać będzie darmowa pizza.
Misją Pollypizza jest nie tylko dawanie radości własnym gościom, ale także próba pozostawienia po sobie pozytywnego śladu społecznego.