Wino halal
Polskę odwiedza coraz więcej turystów z krajów arabskich oraz wyznawców islamu z innych regionów, którzy poszukują produktów z certyfikatem halal, w tym wina. Widać to zwłaszcza w restauracjach w Krakowie i w Zakopanem.
Określenie halal jest ściśle związane z islamem. To zbiór reguł dotyczących zasad życia wyznawców islamu i tzw. moralności muzułmańskiej. Obejmuje między innymi produkty spożywcze, oznaczając wszystko to, co jest dozwolone lub zgodne z prawem islamu.
Co wyróżnia wina z certyfikatem halal? To pierwotnie wina procentowe, które uległy dealkoholizacji poprzez zastosowanie różnych metod, począwszy od odparowania, odwirowania, do osmozy, i w ten sposób zostały pozbawione alkoholu.
Co to oznacza w praktyce? To wina, które zachowując wszystkie właściwości wina, w tym walory smakowe, nie zawierają alkoholu i są mniej kaloryczne.
Certyfikat halal mogą uzyskać wszystkie rodzaje wina, jednak po dealkoholizacji najłatwiej zachować walory smakowe w przypadku win jasnych, w tym białych, różowych, a także winach musujących.