
Wrocławska Feta 2025: co w programie?
W dniach 1-3 sierpnia 2025 roku na Rynku we Wrocławiu rozpocznie się Wrocławska Feta. Festiwal Piwa, Wina i Sera. Otwarcie festiwalu już w piątek.
Przed nami kolejna odsłona Wrocławskiej Fety! Festiwal to doskonała okazja nie tylko do spotkania z producentami, ale i do spróbowania rzemieślniczych piw, win, a także serów.
Podczas Festiwalu Piwa będzie można spróbować setek wyselekcjonowanych produktów od lokalnych i regionalnych producentów.
W programie nie zabraknie również gotowania na żywo. Ponadto na uczestników czekają degustacje serów, win oraz piw w rzemieślniczym wydaniu.
Co w programie?
Piątek - otwarcie festiwalu
15:00-15:15 Oficjalne otwarcie festiwalu
Trzy dni pełne smaków, rozmów i dobrej atmosfery.
15:30-16:30 Wrocławski ser (cz. I)
Początek tworzenia lokalnego sera - pod okiem Giena Mientkiewicza i Andrzeja z Serotoniny. To już nasza festiwalowa tradycja.
16:30-17:30 DJ Juicy Jozz - muzyczne otwarcie
Delikatne dźwięki na rozgrzewkę przed wieczornymi atrakcjami.
17:30-18:30 Co pić latem? Piwna mapa smaków na upalne dni
Lekkie, kwaśne, owocowe, a może bezalkoholowe? Porozmawiamy o tym, jakie style piwa najlepiej sprawdzają się latem - z przykładami od wystawców Wrocławskiej Fety. Do tego kilka sprytnych tipów: jak serwować piwo w domu, z czym łączyć i czego warto spróbować.
19:00-22:00 Juicy Jozz - wieczorny set taneczny
Zakończ pierwszy dzień Fety przy energetycznej muzyce i napoju w dłoni.
Sobota - smaki i historie
12:30-13:30 Live cooking: cukiniebo koperkowe w dwóch odsłonach
Letnia kuchnia na dwa sposoby - w roli głównej cukinia. Gotuje Gieno Mientkiewicz.
13:30-14:30 Wino i Słońce - Dolnośląskie Lato w Kieliszku
Zanurz się w letni klimat i spróbuj słonecznych win z lokalnych winnic - bez wyjeżdżania z miasta! Mariusz Kapczyński opowie co latem dzieje się w dolnośląskich winnicach
15:00-16:00 Scena pod Regałem. Krzysztof Pachołek - koncert
Chwila muzycznego wytchnienia w festiwalowym klimacie.
16:30-17:30 Live cooking: smażone winogrona w cieście na winie musującym
Kulinarna ciekawostka w wykonaniu Giena Mientkiewicza - pokaz i degustacja.
17:30-18:30 Wino opowiada niezwykłe historie
Rozmowa z winiarzami o ich pracy, wyzwaniach, kłopotach i radościach. Spotkanie prowadzi Mariusz Kapczyński - z kieliszkiem wina w tle.
19:00-20:00 Duet Lena Flea - koncert
Kameralna energia, letni wieczór i autorskie brzmienia.
20:00-21:00 Mocna Strona Bluesa - koncert
Festiwalowy wieczór przy klasycznych dźwiękach bluesa i rocka.
Niedziela - finał ze smakiem
12:30-13:15 Wrocławska feta (cz. II)
Końcowy etap produkcji sera i wspólna degustacja.
13:30-14:30 Polski miód pitny i cydr - czy da się połączyć te dwie opowieści?
Rozmowa z producentami połączona z degustacją. Prowadzący Mariusz Kapczyński
14:30-16:30 DJ Manish - popołudniowy set
Ostatni festiwalowy relaks przy spokojnych dźwiękach.
16:30-20:00 DJ Karla Panama - zamknięcie Fety