Wykwintne menu Pawła Kałuskiego i Pascala Barbot na gali CCIFP "Future"
Tegoroczna jubileuszowa edycja gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej CCIFP uhonorowała 30-lecie organizacji, a tematem przewodnim była przyszłość. Uroczysta gala odbyła się 2 lutego, tradycyjnie w sali balowej Sofitel Warsaw Victoria.
Za menu łączące polską i francuskią tradycję kulinarną odpowiadał szef kuchni hotelu Sofitel Warszawa Victoria - Paweł Kałuski wraz z zaproszonym przez Izbę, specjalnie na tę okazję, francuskim mistrzem kuchni - Pascalem Barbot - szefem paryskiej restauracji L'Astrance, posiadającej dwie gwiazdki Michelin.
Coroczna gala CCIFP jest jednym z najważniejszych wydarzeń polsko-francuskiego biznesu, w którym uczestniczą prezesi firm francuskich i polskich. Wyjątkowa kolacja, atmosfera sprzyjająca nawiązywaniu kontaktów i elegancja spotkania sprawiają, że jest to jedno z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń CCIFP.
Wieczór uświetniły futurystyczne pokazy artystyczne, a o podniebienia gości zadbali szefowie Paweł Kałuski oraz Pascal Barbot, którzy stawiając na najlepszą jakość i sezonowość produktów, wyczarowali trzydaniowe menu. Na przystawkę podano consommé pomidorowe ze smardzami, czarną soczewicą i confit pomidorowym, które było idealnym wstępem do pierwszego dania głównego: perliczki z truflą, purée z kasztanów, wędzonym bobem z sosem z czerwonego wina i Armaniaku. Drugie danie główne to karmelizowany antar patagoński z młodymi porami gotowanymi w bulionie z wodorostów i beurre blanc z sosem sojowym. Dopełnienie menu stanowiły jubileuszowy tort oraz bufet serowy. W procesie serwowania dań uczestniczyło aż 30 kucharzy oraz 90 kelnerów.
Szefom asystowali dwaj adepci sztuki kulinarnej ze Szkoły Gastronomicznej im. Prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.