Znamy produkty obowiązkowe europejskiej selekcji Bocuse d'Or 2024!
Jak zawsze, kolejna odsłona kontynentalnej selekcji nie mogłaby się odbyć, gdyby nie produkty obowiązkowe. Z czym zmierzy się polski team Bocuse d'Or w Trondheim?
Kandydaci będą, rzecz jasna, mieli do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno, serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 4 godzinach i 55 minutach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.
Produkty obowiązkowe do przygotowania dania na talerzu to: mięso z renifera oraz Aquavit Linie (zaprezentowane na dwóch osobnych talerzach, ale wyserwowane jednocześnie). Natomiast tematami obowiązkowymi dania na platerze są: skrei, eskalopki i stockfish, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz trzeciego zaprezentowanego w osobnym naczyniu.
Te lokalne produkty norweskiego regionu Tr?ndelag, z pewnością, nie są obce naszemu zespołowi, który już od tygodni pracuje nad ostateczną kreacją smakową i wizualną swoich dań, które miejmy nadzieję pozytywnie zaskoczą międzynarodowe jury. Choć patrząc na kraje skandynawskie a w szczególności Norwegię, nie będzie to łatwe. Norwegia jest potęgą w konkursie Bocuse d'Or i krajem, który odnotował najwięcej zwycięstw w historii tego konkursu, zdobywając po 5 złotych medali w światowym finale i w europejskich rozgrywkach.
Europejska selekcja Bocuse d'Or, bez wątpienia, będzie pełna emocji, wzruszeń i wspaniałej rywalizacji.