Czas na chłodnik - zimne zupy świata

Czas na chłodnik - zimne zupy świata

autor: Łukasz Konik

Nie ma chyba kucharza, który by nie mógł doczekać sie wiosny. Wiosna to czas nowego menu w restauracji. To czas, gdy pojawiają się pierwsze zielone nowalijki. Są pierwsze świeże zioła: majeranek, czosnek niedźwiedzi, tymianek, mięta, koper, szczypior czy natka pietruszki. Ale również pierwsze młode pozimowe warzywa oczywiście. Smak jest inny od tych zimowych. Świeży ogórek, pomidor, rzodkiewka czy pierwsze warzywa korzeniowe.

Wszystkie te nowalijki można zamienić w pierwsze wiosenno-letnie chłodniki. Tutaj ilu kucharzy, tyle rozmaitych chłodników. Owocowe, warzywne, łagodne czy też bardzo pikantne świetnie sie będą nadawać na gorące, popołudniowe wiosenne dni. Temperatura chłodnika zawsze powinna być niższa od zwykłej temperatury pokojowej. Chłodniki występują nie tylko w Polsce. Słynny chłodnik gazpacho z gorącej Hiszpanii. Swoje chłodniki mają również Rosjanie, Bułgarzy czy Turcy.

Hiszpański chłodnik - gazpacho

W ciepłej Hiszpanii podaje się słynne gazpacho pochodzące z regionu Andaluzji, które pomaga ugasić pragnienie. Składa się przede wszystkim z pomidorów, warzyw, dobrej oliwy z oliwek, octu winnego oraz świeżych ziół. Drobno pokrojone lub wersja zblenderowana.

Okroszka - Rosja też ma swój chłodnik

W Rosji możemy zjeść słynną okroszkę. Zupa podawana na zimno. Najczęściej składa sie z kwasu chlebowego, żółtka, ogórków, dużej ilości natki pietruszki oraz z pieczonego mięsa, m.in. z cielęciny. Zawsze wykończona kwaśną śmietaną. Chłodnik dość sycący, ale warty wypróbowania.

Chłodnik litewski po polsku

Tutaj należałoby wspomnieć o naszym tradycyjnym chłodniku litewskim. Głównym składnikiem tutaj powinno być zsiadłe mleko, kwaśna śmietana, kefir lub jogurt naturalny. Obowiązkowo w chłodniku powinny się znaleźć m.in. tarta rzodkiewka, świeżo pokrojony koper, szczypior, tarty ogórek, a całość lekko doprawiona solą oraz pieprzem. No i nie należy zapomnieć oczywiście o liściach botwinki lekko zblanszowanych oraz jaju kurzym lub też przepiórczym.

Chłodnik rodem z Bułgarii oraz Turcji - tarator

Bułgaria też ma swój chłodnik. Głównym składnikiem są tarte świeże ogórki, może występować ze zsiadłym mlekiem, świeżym tartym czosnkiem oraz dużą ilością kopru. Gotowy tarator posypuje się z prażonymi obranymi orzechami włoskimi.

Chłodniki na słodko

Dużą popularnością cieszą sie chłodniki podawane na słodko. Lada moment pojawią sie truskawki. Wystarczy dodać do blendera odrobinę syropu z agawy, mięty i świeże truskawki. I chłodnik gotowy. Na sam koniec dla podniesienia smaku można dodać charakterystyczny sorbet np. z limonek lub z mango. Zamiast truskawek, można użyć świeżego arbuza, melona cantalupa. Tak naprawdę do użycia chłodników z owoców można użyć właściwie wszystkie sezonowe. Połączenie słodkich i kwaśnych smaków jest tutaj jak najbardziej wskazane.

Molekularny chłodnik?

Dla amatorów poszukiwań nowych smaków przygotowanie chłodnika w wersji molekularnej jak najbardziej jest na miejscu. Smak owoców lub też warzyw można wyciągnąć poprzez zaawansowaną wyparkę do pozyskiwania odpowiedniego aromatu. Prostszym sposobem na przygotowanie tego dania może być zapakowanie próżniowe, czyli tzw. kompresja. Warzywa i owoce nabiorą nowego smaku i zapachu.

Innym sposobem na przyrządzenie molekularnego chłodnika mogą być przygotowane smaki (płyn), który możemy przelać do syfonu. Dodać 1-2 naboje i mamy spieniony chłodnik. Wtedy można go podać w szklanym naczyniu z różnymi dodatkami, które podkreślą dodatkowy smak. Idąc dalej, możemy użyć różnych tekstur. Przygotowany chłodnik możemy przyrządzić w różnej konsystencji - od lekko zagęszczonej, a kończąc na galaretce, w której składzie mogą być umieszczone warzywa lub owoce.

Moja wersja ulubionego chłodnika to przede wszystkim wykorzystanie awokado, świeżego ogórka, tartej rzodkiewki oraz dużo posiekanych ziół: mięta, bazylia oraz koper. Jako baza do chłodnika proponuję użyć maślanki połączonej z jogurtem naturalnym z odrobiną świeżego wyciśniętego soku z cytryny. I na sam koniec drobno posiekana polska truskawka. Nada odpowiedni lekko słodki posmak. W wersji naturalnej lub molekularnej również będzie wyborny.

Chłodniki są polecane przez dietetyków ze względu na dużą zawartość witamin i składników mineralnych znajdujących się w surowych i nieprzetworzonych owocach i warzywach.

Dzisiaj chłodniki można podawać przyrządzone z różnych składników, jak i w różnej postaci. Najważniejsze jest to, aby zupa podana była na zimno i przygotowana ze smakiem z pierwszych nowalijek.