Kuchenne naczynie do ciekłego azotu
Ciekły azot już na dobre zadomowił się w gastronomii. Jako bardzo skuteczny czynnik do chłodzenia i zamrażania potraw. Detaliczny transport tego gazu dla podmiotów gastronomicznych i jego magazynowanie zostały w zasadzie dopracowane przez zastosowanie niewielkich, wygodnych i ekonomicznych naczyń Dewara. Natomiast same wykorzystanie azotu już w końcowej fazie przygotowania potraw odbywają się przy użyciu różnorakiego osprzętu kuchennego w postaci misek, wanienek, pojemniczków itp., stosowanych w zależności od inwencji personelu. Pomocą może być proponowane przez firmę Cryogen niewielkie naczynie YDS-5-200, prod. MVE Cryogenic Equipment.
Jest to dewar z szerokim otworem wlotowym (śr. 200mm) i stosunkowo płytkie (głęb. 260mm). Spełnia zatem warunek łatwego dostępu i relatywnie dużej, otwartej przestrzeni roboczej. Jest też łatwe do umycia. Jednocześnie, jako typowe naczynie kriogeniczne, jest ekonomiczne i bezpieczne w użyciu.
Więcej informacji na stronach: www.cryogenshop.pl, www.cryogen.pl