Lubczyk od Baziółka
Do Europy został wprowadzony przez Rzymian setki lat temu. W czasach starożytnych uznawany za jeden z naturalnych afrodyzjaków. Współcześnie szczególnie używany w kuchniach Południowej i Środkowej Europy. Zielone, ząbkowane liście przypominają liście selera. Łodygi są puste w środku. Świeże liście charakteryzują się ostrym, drożdżowo - piżmowym smakiem z wyczuwalną nutą cytryny i selera. Wykorzystywany głównie do wywarów, zup, octów smakowych. Lubczyk wspiera pracę układu moczowego i trawiennego. Zapobiega wzdęciom i ułatwia trawienie, dlatego polecany jest szczególnie jako dodatek do potraw ciężkostrawnych. Ma działanie wykrztuśne, przez co stosowany jest przy infekcjach dróg oddechowych. Dobrze komponuje się z: oregano, pietruszką, liściem laurowym. Dobrze smakuje z: kurczakiem, wieprzowiną, rybami.