Majeranek - miododajna lebiodka z basenu śródziemnomorskiego
Już w starożytnym Egipcie, Helladzie i Rzymie niezwykle ceniono go jako roślinę przyprawową, leczniczą, a nawet ozdobną. Z właściwości wzmacniających organizm słynął z kolei w tradycji ludowej. Majeranek pełen aromatycznego olejku ma intensywny zapach i korzenny smak. Podobny do tymianku, wspaniale z nim harmonizuje, choć sam jest delikatniejszy i słodszy. Wyśmienicie sprawdza się jako zamiennik soli, wzbogacając dania w rutynę, witaminę C czy karoten, których pełne są delikatne pędy z drobnymi liśćmi. Jego przeciwzapalne i wspierające trawienie właściwości sprawiają, że wszechstronnie używany jest nie tylko w śródziemnomorskiej, ale i tradycyjnej polskiej kuchni. Pieczona gęś, kaczka czy bigos? Żadne z tych dań nie obejdzie się bez miododajnej lebiodki.