Pesto alla Genovese od Barilla
Aby poznać prawdziwą recepturę najbardziej charakterystycznego włoskiego sosu musimy przenieść się do Ligurii. To właśnie stamtąd wywodzi się smak znanego dziś na całym świecie Pesto alla Genovese. Trudno o prostszy skład: bazylia, orzechy, sól, oliwa i ser Parmigiano Reggiano. Nazwa sosu wywodzi się od słowa pestare, czyli gnieść, tłuc, miażdżyć i to właśnie na skutek ugniatania liści uzyskiwany jest ten wyjątkowy zapach. Miarą idealnego pesto jest także konsystencja - sos nie może być całkowicie zmielony na gładką masę, poszczególne składniki powinny być ze sobą połączone, ale do tego stopnia, abyśmy nadal mogli wyczuć ich strukturę. Prawdziwe pesto jest więc aksamitne i także lekko chrupiące. Nie zapominajmy też o intensywnie zielonej barwie, która jest efektem połączenia bazylii i doskonałej liguryjskiej oliwy.