Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami

Chłodnik ogórkowy z awokado i krewetkami

 

 

Piotr Tomkowski

kucharz restauracji L'Entre Villes w Sopocie

Składniki na dwie duże porcje:

Chłodnik:

  • 1 duży ogórek
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 5 cm niedużego pora
  • 1 duże awokado (koniecznie dojrzałe)
  • pół litra delikatnego bulionu warzywnego
  • łyżeczka kolendry (świeżo posiekanej)
  • łyżeczka posiekanego kopru
  • 100 ml śmietanki 36% proc.
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Do dekoracji:

  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • koper i kolendra
  • 8 krewetek tygrysich
  • papryczka chili (jedna mała łyżeczka drobno posiekana)
  • pół papryki czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Cienko obieramy ogórka i pozostawiamy skórkę. Ogórek siekamy wraz z porem i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Tak dusimy ok. 5 min. Po 5 minutach wlewamy bulion i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy awokado (musi być dojrzałe) oraz koper i kolendrę. Po 5 minutach całość blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietankę i doprawiamy całość. Po 3 minutach zdejmujemy z kuchenki i chłodzimy. Chłodnik wlewamy do talerzy, dodajemy jogurt naturalny (kleks), umieszczamy w nim 3-4 (w zależności od wielkości) gorące krewetki. Całość dekorujemy kolendrą, koperkiem oraz pozostałą skórką z ogórka.