Chłodnik z sałaty i szparagów
autor: Joanna Jakubiuk
Składniki:
- 2 litry maślanki
- 2 główki sałaty masłowej
- garść szpinaku
- garść liści szczawiu
- 1 duży zielony ogórek
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
- pęczek zielonych szparagów
- mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej szczaw na ok. minutę. Wyjmij i przełóż do miski z lodem lub bardzo zimną wodą. Następnie do gotującej się wody wrzuć szparagi i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i odetnij główki (będą potrzebne do dekoracji). Do wysokiego naczynia włóż liście sałaty, szpinak, szczaw i szparagi, posiekany czosnek, szczypior i koperek (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Zalej wszystko maślanką i zmiksuj na gładko. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Odstaw do schłodzenia na 2-3 godziny. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Zimny chłodnik przelej do miseczek. Podawaj z ogórkiem, główkami szparagów i koperkiem. Przed podaniem skrop dobrym olejem rzepakowym tłoczonym na zimno.