Chłodnik z ogórka masłowego i rukoli z wędzoną maślanką, tost francuski z pieprznej brioszki, konfitura rabararowa
Składniki:
- 1 kg ogórków małosolnych
- 200 g ogórków kiszonych
- 200 g ogórków gruntowych
- 200 g białej rzodkwi
- 200 g kwaśnego jabłka
- 2 l wędzonej maślanki
- 200 g rukoli
- 20 g pietruszki
- 20 g koperku
- 10 g mięty
- 10 g czosnku
- Sól i sok z limonki ? do smaku
Sposób przygotowania:
- Ogórki, rzodkiew i jabłko pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na grubym oczku.
- Wędzoną maślankę zmiksować z rukolą, ziołami i czosnkiem, wymieszać z pokrojonymi składnikami.
Konfitura z rabarbaru
- 500 g rabarbaru
- 300 ml porto
- 100 ml syropu klonowego
- Zagotować porto i zredukować o połowę.
- Dodać syrop klonowy i połowę pokrojonego w kostkę rabarbaru.
- Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar całkiem się rozgotuje, wtedy dodać drugą część pokrojonego w kostkę rabarbaru.
- Wszystko razem raz zagotować.
Brioszka
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 10 g świeżych drożdży
- 150 g roztopionego masła
- 2 g soli
- 100 g cukru
- 2 g czarnego pieprzu
- Mąka
- Drożdże zalać ciepłym mlekiem (około 28-30°C) z odrobiną cukru i odstawić na 10 minut.
- W kociołku z hakiem na wolnych obrotach mieszać jajka z mlekiem, cukrem, solą, pieprzem i zalanymi drożdżami dosypując stopniowo mąki, aż ciasto zacznie odchodzić od haka.
- Dodać roztopione masło.
- Odstawić na 10 minut do odpoczynku, uformować.
- Włożyć do formy dobrze natłuszczonej masłem i zostawić do wyrośnięcia.
- Piec w 180°C przez 18-20 minut.
Tost francuski
- Kromka brioszki
- 1 jajko
- 50 ml mleka
- Szczypiorek
- Masło
- Jajko rozbełtać z mlekiem.
- Dodać drobno pokrojony szczypiorek.
- Kromkę namoczyć w jajku i usmażyć na maśle.
Autor: Marcin Gruszka
fot. Joanna Schmalz