Chłodnik z pieczonego buraka
Składniki:
1/2 litra zsiadłego mleka
3 średnie buraki upieczone
1 pęczek botwiny
1 pęczek szczawiu
3 ogórki gruntowe
1/2 pęczka szczypioru
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 pęczka koperku
2 jajka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz mielony
Przygotowanie:
Upieczone buraki schładzamy i miksujemy. Dodajemy zsiadłe mleko i łączymy to z botwiną podzieloną na łodygi, liście, buraczki. Wszystko kroimy w drobną kostkę i gotujemy od najtwardszej części, pamiętając o zachowaniu walorów smakowych. Aby zakwasić całość, pokrojony szczaw parzymy we wrzątku w małej ilości wody. Gdy wszystko mamy połączone, doprawiamy czosnkiem, solą, pieprzem i dorzucamy posiekany koper, szczypior, rzodkiew, zostawiając część do udekorowania talerza. Do dekoracji posłużą nam też marynowane buraki
Marynowane buraki:
Składniki:
1 burak żółty
1 burak fioletowy
Zalewa:
250 ml wody
80 g cukru
125 ml octu winnego białego
8 g soli
tymianek do smaku
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki z zalewy zagotować wraz z tymiankiem, czosnkiem i pozostawić do wystudzenia. Umyte i pokrojone w cienkie plastry buraki oddzielić kolorami i zalać marynatą, pozostawiając na 12 h. Układając je na talerzu, możemy stworzyć piękną kompozycję barw.
Dodatkowo przygotowujemy ogórki, które kroimy w cienkie plastry i marynujemy z miodem lawendowym. Kroimy groszek cukrowy, który będzie idealnie pasował swoją chrupkością i smakiem do zupy.
Piana z koziego sera
Składniki:
espuma z koziego sera
50 g sera koziego
250 ml mleka
2% xantana
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podgrzane do 80°C stopni i zmiksowane na gładką masę przelewamy do syfonu, dodajemy 1/2 naboju, aby uzyskać espume. Taki chłodnik to idealna propozycja na rozpoczęcie lata.
autor: Dominik Karpik - szef kuchni w restauracji Correze w Gdańsku